De ouderman brengt een toost uit tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Groot Gaesbeeker Gilde.
De ouderman brengt een toost uit tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Groot Gaesbeeker Gilde. Jaap van den Broek

Soester Gilde kijkt ook vooruit op nieuwjaarsbijeenkomst

6 januari 2020 om 11:33 Verenigingen

SOEST Op de eerste zondagmiddag van een nieuw jaar komen vele gildeleden, gildevrienden, vertegenwoordigers van organisaties waarmee door het Soester Gilde banden worden onderhouden aan het begin van de middag naar het Gildehuis om met elkaar de beste wensen uit te wisselen. Nadat even voor enen de glaasjes zijn rond gedeeld brengt de ouderman/voorzitter van het gilde namens bestuur en koningspaar Frank en Margriet Spijker een toost uit op het nieuwe jaar.

In zijn aansluitende nieuwjaarsrede keek de ouderman terug op een geslaagd teerjaar; niet alleen qua activiteiten, maar ook financieel. Terugkijkend wees hij op de goede samenwerking met de wereldlijke en kerkelijke overheden en de rol die het gilde voor de plaatselijke gemeenschap vervult. Bijzonder was natuurlijk de bijdrage die geleverd mocht worden aan Koningsdag 2019 in Amersfoort waarbij het Koningspaar nader kennis maakte met het Soester Gilde en over het vaandel liep dat voor hen gespreid was als teken van onderdanigheid aan het Koningshuis. Het gilde en de Soester gemeenschap heeft zich daardoor op een bijzondere wijze landelijke mogen presenteren.

TOEKOMSTIGE ROL Natuurlijk volgde ook een vooruitblik op het nieuwe jaar. Door het bestuur en inmiddels daarbij ondersteund vanuit de ledenvergadering, zal een discussie in gang worden gezet hoe de rol van het gilde zich in de komende tien jaar zou moeten ontwikkelen. In de afgelopen zestig jaar heeft het gilde haar rol in de gemeenschap naar eigen zeggen versterkt, 'maar ook die gemeenschap verandert en het gilde zal daarop ook moeten inspelen wil het blijven floreren.' Iedereen werd uitgenodigd een bijdrage aan deze discussie te leveren.

Als afsluiting van het formele gedeelte binnen deze Nieuwjaarsbijeenkomst hing Gildekoning 2019, Frank Spijker, zijn fotoschild op boven de bar in het Gildehuis.

advertentie
advertentie