Afbeelding
Jan van Steendelaar

Ouderen vinden weg naar digitaal café

5 oktober 2019 om 16:56 Maatschappelijk

SOESTERBERG In dorpshuis De Linde is het eerste digitaal café, een initiatief van de landelijke organisatie SeniorWeb, zo'n succes geworden dat vaststaat dat het in ieder geval tot en met december elke vrijdagmiddag geopend is. Als er ook daarna nog de belangstelling bestaat voor het (leren) omgaan met digitale apparaten zoals een telefoon, tablet, laptop of fotocamera blijft het café ook volgend jaar bestaan. Dat laat Carla Heerschop van het organiserende SeniorWeb Idea weten.

Vrijwilligers Ruud en Elbert uit Soest en Razin uit Soesterberg, hebben na een eerste proef-inloop iedereen kunnen helpen die kwam binnenlopen met vragen over de mogelijkheden van het gebruik van de mobiele telefoon, tablet of laptop. Ze kregen de meest uiteenlopende vragen: ,,mensen doen de meest vreemde dingen waardoor iets niet meer werkt of niet werkt zoals ze denken dat zou moeten. Er gebeuren soms raadselachtige dingen," zegt Heerschop. ,,Dat is voor het merendeel te wijten aan onwetendheid:mensen doen maar wat terwijl ze eigenlijk niet weten wat ze doen."

Vaak weten ouderen ook niet wat ze met een laptop, tablet of telefoon kunnen doen. Veel ouderen hebben wel een kind of kleinkind die WhatsApp installeert, maar daar blijft het dan ook bij. De vrijwilligers van het digitaal café maken de ouderen daar bijvoorbeeld wegwijs in. Antwoord geven op vragen en advies geven over hoe een probleem kan worden opgelost is het uitgangspunt. Reparaties worden niet uitgevoerd: ,,We maken geen apparaten open, want dat kunnen we ook niet."

OPSCHONEN Een van de bezoekers vond dat zijn telefoon te erg traag werkte. Het toestel bleek erg vol te zitten met foto's. Heerschop: ,,Het maken van foto's is heel makkelijk, maar de mensen hebben dan vaak moeite om iets weg te gooien.  Hierdoor komt de telefoon binnen de kortste keren vol te staan met duizenden foto's. Af en toe is het goed om de telefoon een grote opschoonbeurt te geven."

[OUDE APPARATEN} Ouderen hebben van vroeger over het algemeen de ervaring dat een apparaat dat ze kochten hun hele leven meeging. Tegenwoordig is dat niet meer zo en moet je na een paar jaar een nieuw apparaat kopen. Dat geldt ook voor een telefoon tablet op laptop. ,,We krijgen regelmatig tablets van zes of zeven jaar oud en dan zeggen mensen: 'hij doet het niet meer zo goed.' Vaak heeft dat dan te maken met de leeftijd van het apparaat. Dat is soms moeilijk voor mensen, want ze hebben er veel voor betaald en dan doet een apparaat het voor hun idee maar zo kort."

CURSUS Carla Heerschop en de vrijwilligers geven uitleg aan ouderen, of verwijzen mensen door naar een cursus. ,,Een cursus is zeker voor een oudere echt aan te raden. Met bijvoorbeeld een mobiele telefoon kan zo ontzettend veel meer mee dan alleen bellen en WhatsAppen. Tijdens een cursus proberen we dat uit te leggen aan ouderen, en tegelijkertijd proberen we ze te stimuleren om zoveel mogelijk functies te gaan gebruiken, zoals internetbankieren." Heerschop: ,,Ik leer ook elke dag nog wat bij, net zoals de drie vrijwilligers."

Afbeelding
advertentie
advertentie