Pastor Joachim Skiba zegent de nieuwe gildeboom in. Hij had tegenwind toen hij strooide, waardoor hij zelf ook werd ingezegend.
Pastor Joachim Skiba zegent de nieuwe gildeboom in. Hij had tegenwind toen hij strooide, waardoor hij zelf ook werd ingezegend. Ronald Kersten

Eeuwenoude traditie op De Blaak

20 augustus 2019 om 20:35 Evenementen

SOEST Dit jaar heeft voor het eerst tijdens de moderne gildefeesten het dansen om de gildeboom op De Blaak plaats gevonden. De geplante lindeboom is nu het middelpunt geworden van het gildefeest. Het initiatief is een verrijking voor het Soester evenement.

Ton van Zoeren

Het dansen om de gildeboom was door de grote afstand tussen de Lange Brinkweg en het feestterrein, waar het teren om de vier jaar plaatsvindt, altijd een aparte activiteit. René van Hal en Fred Engberink kwamen met het voorstel een boom op het feestterrein te plaatsen, om zo meer verbintenis te krijgen met het gildefeest.

KLEUR Het bleek een gouden greep, want het dansen om de gildeboom geeft extra kleur aan het imposante programma dat zich grotendeels afspeelt aan de Ferdinand Huycklaan. De WijBloazeAsWoarWijWille band van muziekvereniging PVO zorgde voor de vrolijke muzikale noot tijdens de rondjes om de boom. De Soester Boerendansgroep danste en zong het gildelied 'het Babyloontje' als voorbeeld om het publiek mee te laten dansen en zingen.

PROMOTIE In een lange stoet vertrok het complete gildegezelschap uit de goed gevulde tent richting de verse boom. De organisatie was dit keer niet over één nacht ijs gegaan, want de vierjaarlijkse ceremonie verliep op professionele wijze, op de inzegening van pastoor Joachim Skiba na, maar hij trof geen blaam dat hij de wind tegen had bij het zegenen van de boom.

Ook de kruiwagen met diverse drankjes deed traditioneel zijn ronde. De ongeveer vijfhonderd toeschouwers lieten zich dat buitenkansje niet ontgaan. De jenever, kruidenbitter en citroenbrandewijn vonden gretig aftrek, evenals de hapjes die uitgeserveerd werden. Net als in vroegere tijden raakten de toeschouwers in de stemming en deden mee met het dansen om de boom. René van Hal was dan ook opgetogen. ,,Het is geslaagd. Het is nu een echt onderdeel van het gildefeest geworden. Het was niet eenvoudig om dit door te drukken, want je hebt met tradities maken. Er is bewust voor gekozen om het dansen om de gildeboom na het wandelevenement te doen. Er blijven dan mensen hangen. Het is een uitstekende promotie voor Soest.''

CARAVAN Mevrouw Hilhorst was tevreden over de nieuwe locatie van het dansen om de gildeboom. Ze is een trouwe bezoeker van de gildefeesten en alles wat daarmee te maken heeft. Haar man zit in het gildekorps en is schutter en helpt met het opbouwen. ,,Onze caravan staat hier nog net niet", lacht ze. ,,Dit is mooi en grootser. Zo komt het veel beter uit. Een goed idee, zo zie je maar weer dat alles beter kan.'' Maar er zijn ook voorzichtige reacties. Miep Dazelaar moet er nog aan wennen. ,,Ik ben nu wel het vertrouwde plekje kwijt. Maar dit is toch wel beter en groter en dichter bij de tent. Dat zie je vandaag wel, want de mensen blijven hangen. En dat is gezellig.''

HARMONIE Voor het Gilde betekent het extra inkomsten, de feesttent zit aardig vol en de horeca draait op volle toeren. Op het podium zorgt DJ Kees van Amersfoort voor muziek, de voetjes gaan van de vloer. Opvallend is het grote aantal wandelschoenen op de dansvloer. Één van de vele wandelaars die ook is blijven hangen, is Jouke Helsing uit Steenwijk. ,,Wat een leuk verlengstuk voor mij van mijn wandelweekend. Ik zou haast een weekje Soest gaan boeken om de hele feestweek mee te maken. Wat kunnen jullie plezier maken!'' Een discussie of het dansen om de gildeboom op het terrein De Blaak beter is dan de oude locatie op de Lange Brinkweg, lijkt overbodig. De nieuwe lindeboom en de gildefeesten zijn nu in harmonie.

advertentie
advertentie