Zorgvuldig wordt de historische D-Day vlag uitgepakt in Amerika.
Zorgvuldig wordt de historische D-Day vlag uitgepakt in Amerika. NMM

D-Day vlag eindelijk terug 'naar huis'

17 juli 2019 om 13:52 lokaal

SOESTERBERG Zonder militair ceremonieel waarmee hij op 15 september 2016 in het Nationaal Militair Museum werd ontvangen, is de unieke Amerikaanse vlag terug 'naar huis'. De eigenaar, kunstverzamelaar Bert Kreuk, was er zelf bij toen de in de strijd gehavende vlag, waarde zeven miljoen euro, voor transport naar Amerika zorgvuldig werd ingepakt.

Jan van Steendelaar

Het was om veiligheidsredenen maar een klein gezelschap dat dit moment meemaakte. Kreuk noemde de vlag 'een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland'. De vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60 dat op 6 juni 1944 de invasievloot leidde en de eerste Amerikaanse troepen naar het strand van Utah Beach aan de Franse kust bracht.

Na de oorlog werd de vlag meegenomen door de toenmalige commandant van de LCC 60, luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren.

De vlag werd in 2014 aangeboden op een veiling in Dallas, waar Kreuk hem voor een half miljoen kocht, direct al met de bedoeling hem ooit aan de Amerikanen terug te geven. Maar eerst wilde hij in eigen land door middel van de vlag de offers in herinnering brengen die de Amerikanen hadden gebracht voor de westerse vrijheid. Daarom stond hij hem voor een expositie langdurig in bruikleen af aan het Nationaal Militair Museum.

Daar werd de vlag vorige week door een Amerikaanse delegatie bij het museum opgehaald met een Boeing C-17. Op donderdag 18 juli is het voor Kreuk een bijzondere dag. Dan mag hij de vlag officieel teruggeven en overhandigen aan president Donald Trump. Kreuk zal in zijn speech de grote dankbaarheid uiten voor wat de Amerikanen hebben gedaan voor de westerse vrijheid.

advertentie
advertentie