Volledig geconcentreerd bedenkt Wouter Terlouw een strategisch plan. Hij won al zijn partijen op het NK schaken voor jeugd.
Volledig geconcentreerd bedenkt Wouter Terlouw een strategisch plan. Hij won al zijn partijen op het NK schaken voor jeugd. Pascal Losekoot

Wouter (8) wint NK schaken

5 juli 2019 om 07:34 lokaal

SOEST Ambitie kun je de jonge Wouter Terlouw niet ontzeggen. De achtjarige Soester wil wereldkampioen schaken worden. De eerste stap is al genomen. Het schaaktalent werd zaterdag tijdens de Chessity Nationale Pupillendag 2019 in Meppel Nederlands Jeugdkampioen in de klasse tot en met acht jaar.

Peter Beijer

Vader Thijs leerde Wouter schaken toen zijn zoon vier jaar jong was. De trotse vader herinnert zich: ,,Zelf ben ik maar een eenvoudige huisschaker. Ik merkte dat Wouter het spel snel oppikte. Hij won al snel van zijn moeder." ,,En van opa en oma', klinkt het luid op de achtergrond. De jonge schaker, leerling van groep 4 van De Driesprong, wil graag winnen en dat mag iedereen weten. Wouter vertelt graag zelf hoe de liefde voor het spel is ontstaan. ,,Ik vind schaken echt heel leuk. Wat ik ooit wil bereiken? Wereldkampioen worden. Omdat ik zo veel mogelijk wil trainen ben ik lid van de schaakvereniging in Soest én in Hilversum. Ik speel tegen ouderen en daar leer je veel van."

KWALIFICEREN Aan het toernooi in Meppel namen in totaal 120 schakers uit het hele land deel, verdeeld over drie leeftijdscategorieën: H (t/m 7), G (t/m 8) en F (t/m 9). Wouter kwalificeerde zich in maart van dit jaar voor het NK tijdens de pupillendag van de regionale schaakbond SGS.

SCHAAKCOACH Vorig jaar deed Wouter ook aan het NK mee, maar door de wedstrijdstress ging dat niet goed, vertelt vader Thijs. ,,Hij kreeg buikpijn van de spanning. Voordat het toernooi begon hoorde hij diverse verhalen van zijn tegenstanders. De ene had een schaakcoach, de ander trainde heel veel. Daarom wordt hij nu bijgestaan door de Soester schaakcoach Pascal Losekoot.

STIKMAT Losekoot was zaterdag aanwezig bij het toernooi in Meppel om de basisscholier uit Soest te ondersteunen. Wouter won alle zeven partijen die hij er moest spelen. Elke partij werd door de coach samen met Wouter geanalyseerd. Thijs: ,,Zowel Wouter als Pascal vond de partij tegen de kampioen van vorig jaar het mooist: daarbij werd met zwart de partij in zet 33 gewonnen door middel van stikmat. Stikmat is wanneer de koning schaak staat en alle vluchtvelden door zijn eigen stukken zijn geblokkeerd."

ZWART Dat Wouter die partij met zwart won was geen toeval volgens de kampioen. Voor een leek zou zwart of wit geen verschil maken, maar voor een geoefend schaker als Wouter is dat anders. ,,Ik speel het liefst met zwart, daar ken ik de theorie van de openingszetten beter van uit mijn hoofd."

NATUURTALENT Thijs: ,,Op de clubs vertellen ze dat Wouter een natuurtalent is. Hij wint steeds gemakkelijker. Het is goed voor zijn zelfvertrouwen en hij leert omgaan met winst en verlies. Want verliezen doet hij ook hoor. Bij grand-prixwedstrijden in het land speelt hij tegen vijftienjarigen en daar wint hij nog niet van. Schaken is vooral goed voor de jonge hersens, zelfs als hij nu zou stoppen blijft hij de voordelen van het schaken ondervinden."

advertentie
advertentie