V.l.n.r. Wout Sukking, Jan Top en  Cor Sukking. Onder Dik Top en Wim Harmsen.
V.l.n.r. Wout Sukking, Jan Top en Cor Sukking. Onder Dik Top en Wim Harmsen. Archief Cor Sukking

Cor Sukking vertelt over zijn leven

21 juni 2019 om 10:00 lokaal

SOESTERBERG Een vaste bezoeker van de themaochtenden met historisch karakter in dorpshuis De Linde is de bekende Soesterberger en oud-drogist Cor Sukking. In deze interactieve bijeenkomsten laat hij ook regelmatig van zich horen.

Jan van Steendelaar

Na afloop meldde hij zich een keer enthousiast bij de organisatie met de mededeling: ,,Ik heb een grote verzameling fotomateriaal over Soesterberg, albums vol, maar geen thema. Maar bij elke foto hoort een verhaal dat misschien niemand kent. Kunnen we daar een keer wat mee doen?"

Onder het motto 'een bakkie, plaatje en praatje' put Sukking op woensdag 26 juni (aanvang 10.00 uur) vooral ook uit zijn jeugd. Er worden oudere en nieuwe dorpsbeelden getoond die op zich misschien niet zo bijzonder zijn, maar wel het verhaal erachter, zegt Sukking. Belangstellenden worden uitgenodigd om hierbij de eigen ervaringen te delen. Dat heeft op de afgelopen maandelijkse themaochtenden levendige discussies en soms zelfs nieuwe feiten opgeleverd.

Sukking (78), geboren en getogen Soesterberger, heeft samen met de organisatie een selectie gemaakt uit zijn fotoalbums, waarbij hij het bijbehorende verhaal zelf vertelt. Te beginnen met zijn jongensjaren toen hij met vriendjes speelde. ,,Daar heb ik een heel verhaal over, wat we allemaal gingen doen. We gingen altijd de hei op, naar de Stompert en de Vlasakkers. Daar vonden we oud oorlogsmateriaal zoals tanks en andere voertuigen. Ook gingen we naar oude bunkers, hangaars, bluswaterreservoirs en luchtwachttorens.

We liepen naar de Soester duinen en stonden ook altijd bij de spoorlijn bij station Soestduinen te kijken, waar toen nog stoomtreinen stopten."

,,Ik heb het over Boltini, over de brand op de Leusderhei, over wat we allemaal gezien hebben op het vliegveld, ongelukken met vliegtuigen, zoals een buiklanding die wij gezien hebben. Het zijn vijftig onderwerpen met zo'n tweehonderd foto's," zegt hij, ,,dus waarschijnlijk dat het niet helemaal lukt binnen de tijd. Maar wat ik overhoud en wat nieuwe onderwerpen kan ik later nog eens een presentatie houden." Hij kan niet een specifiek onderwerp noemen. Het gaat over van alles en nog wat, zegt hij. Met twee vrienden uit Soesterberg en drie uit Zeist heeft hij in 1962 ook nog een paar jaar een dixieland band gehad. ,,Daar heb ik nog een stukje muziek van. Dat laat ik ook nog even horen." Ze speelden in jongerenclubs, ook wel eens op een trouwerij, overal waar een feestje was. ,,We hebben ook nog gespeeld in de tuin van Slot Zeist en daar zelfs nog een prijs gewonnen."

,,Als ik alles een beetje netjes wil vertellen en het niet afraffel, dan red ik het niet in één ochtend", zegt hij. Dat is geen probleem, vindt organisator Jan de Mos. ,,Als hij door zijn kennis over Soesterberg en zijn enthousiasme in tijdnood komt, dan bewaren we de rest van zijn presentatie gewoon voor een volgende keer."

advertentie
advertentie