Filosofie bij MHC: vaker scoren dan de tegenstander

3 april 2019 om 14:47 Sport

SOEST Trainers zijn vaak niet blij met de tegendoelpunten die hun ploegen krijgen. Vaak hoor je dan holle kreten als 'onnodig', 'slordig' of 'niet scherp.'

Peter Pos

Wijnand Eissens is een uitzondering op dat gebied. Het maakt de trainer van MHC Soest niet zoveel uit hoeveel treffers zijn ploegen tegen krijgt. ,,Je moet er gewoon voor zorgen dat je er zelf meer maakt.''

BOVENAAN Met een 7-4 overwinning stapte MHC Soest zondag van het veld. Het was een belangrijke overwinning, want Lelystad was de tegenstander en die ploeg loert nog op de tweede plaats. De plek die Soest op dit moment bezet, nog wel. Als het aan de Soesters ligt dan staan ze over een tijdje bovenaan.

,,Dit was de eerste wedstrijd uit een serie van drie die we goed door moeten zien te komen'', hield Eissens zijn ploeg voor. Volgende week wacht de zware uitwedstrijd tegen Culemborg, daarna komt koploper Zwaluwen naar De Bosstraat. ,,Goed doorkomen betekent niet eens dat we ook alles moeten winnen'', denkt Eissens. ,,Wij hebben dan namelijk alle topploegen gehad, terwijl Zwaluwen de nummers drie tot en met zes allemaal nog krijgt en daarin gaan ze echt nog wel punten verspelen.''

KWETSBAAR Soest en Lelystad maakten er een doelpuntrijk duel van. Precies zoals Eissens het graag ziet. ,,Het is een Cruijffiaanse logica dat het er om gaat dat je vaker moet scoren dan je tegenstander. Zeker als je een ploeg hebt die achterin kwetsbaar is, dan moet je in mijn ogen zoveel mogelijk vooruit hockeyen. Daardoor creëer je meer kansen en ja dan krijg je er ook wel eens een tegen. Maar dat is niet erg.''

SPANNENDER De uitslag klinkt overigens spannender dan de wedstrijd was. Soest was vanaf het begin beter. Via Tim Hoksbergen werd het 1-0, daarna liet de thuisploeg het initiatief even lopen en werd het 1-1. Nog voor rust zette uitblinker Nicky van der Looij Soest weer op voorsprong. Via Maarten Meijer (2), Lars de Ruiter, Floris Rep en nog een keer Van der Looij liep Soest uit naar een 7-4 overwinning.
,,We hebben nu een gaatje geslagen met Lelystad als het gaat om de tweede plek. Die positie geeft recht op het spelen van promotiewedstrijden. Maar we willen natuurlijk meer. Daarvoor moeten we dus nog twee wedstrijden goed door zien te komen.'' Oftewel, heel vaak scoren en iets minder tegen zien te krijgen.

DAMES Als het gaat om het verslaan van de koploper, dan lieten de dames van MHC Soest alvast zien hoe je dat moet doen. Apeliotes staat stijf bovenaan in de tweede klasse D. Zondag liep die ploeg tegen de eerste seizoensnederlaag aan. Soest kwam weliswaar snel op een 0-1 achterstand, maar nog voor rust was het 3-1. Demi Gouw, Nina de Ruijg en Elise Innemee waren de doelpuntenmakers.

VERDIEND Na rust werd het nog heel spannend toen Apeliotes terugkwam tot 3-2. Verder liet de ploeg van Sipko de Ruiter het niet komen. ,,Een dik verdiende overwinning'', oordeelde Lisette Verra. ,,Plek 2 is nog mogelijk.''

Vreugde bij Maarten Meijer (links) en Max de Rode wanneer Tim Hoksbergen MHC op 1-0 heeft gezet.