Afbeelding
Martin Huizenga

Peter Riezebos legt de laatste hand aan zijn 'Nachtwacht'

29 november 2018 om 11:03 lokaal

SOEST De vooral in Azië als een ster gestegen Nederlandse schilder heeft zijn intrek genomen in een tijdelijk atelier op galerieniveau van de Soester paleisvleugel. De pers is uitgenodigd om zijn meesterwerk te komen zien. Peter: ,,Morgen nog vernissen en het is af. Ik woon en werk in het Chinese Sjanghai. In krap drie weken maak ik hier mijn interpretatie van het iconische schilderij van Rembrandt. De overeenkomst van mijn schilderij met het paleis is de 'nieuwe bestemming' van beide."

Martin Huizenga

Hij kenmerkt het schilderij als abstract, figuratief en neo-expressionistisch. ,,Het blijft hier niet lang, slechts van 6 tot 10 december op 'the LXRY fair' te zien." Een afkorting voor 'Luxory'. ,,Helaas kunnen we het meesterwerk hier niet tonen aan het publiek" legt hoofd programmering van het paleis Anna Schaap uit ,,Het kan binnen een dag daar verkocht zijn. De schilder gaf geen garantie dat het hier terug keerde."

Peter: ,,Het schilderij is een triptych (drieluik) van 280x400 cm, acryl en olieverf. Het middendeel van het drieluik is de nieuwe Nachtwacht, de luiken zijn inspiraties gebaseerd op de tijd tussen toen en nu. Net als Rembrandt heb ik er ook wat grapjes in verwerkt. Nee, geen hond of mijn portret. Zoek zelf maar. Pas op er ligt nog olie op de vloer!" In de aanloop naar en in het atelier is op de vloer een beschermende laag aangelegd. Geen onnodige luxe want en passant heeft zijn kledij heel wat spatjes meegekregen. Op dus naar de RAI in Amsterdam om het te bewonderen.

advertentie
advertentie