Afbeelding
Peter Beijer

Boren in prehistorie voor meer warmte

28 november 2018 om 17:31 Nieuws

SOEST Gerard Boekelo van Hoebée B.V. bekijkt een warmtepomp die zijn bedrijf onlangs heeft geïnstalleerd in een nieuwbouwwoning. Het stuk hightech warmte- en koeltevoorziening gaat de bewoners veel comfort opleveren. Boekelo voorziet een warme toekomst voor de warmtepomp. Vrijdag 7 december is bij Hoebée aan de Industrieweg 18 een demonstratie voor geïnteresseerden in de warmte- én koeltebron van morgen en overmorgen.

Peter Beijer

,,We moeten misschien van het aardgas af, maar wij hebben een alternatieve en duurzame oplossing in de vorm van een waterpomp. Deze haalt warmte uit de lucht of de bodem. Hiervoor boren wij 120 meter diep, door allerlei aardlagen. Ik noem dat 'groeten uit de prehistorie'. De tegenstelling is mooi: een noviteit als de grondgebonden warmtepomp kan alleen geïnstalleerd worden als we door aardlagen van miljoenen jaren oud boren."

RONDPOMPEN ,,Met de warmtepomp wordt geen grondwater opgepompt maar een vloeistof rondgepompt. Bij een warmtepomp is voor vier kilowatt energie/warmte één kilowatt stroom nodig. Die ene kilowatt stroom gaat bovendien niet verloren. Bij de traditionele manier van verwarmen wordt die ene kilowatt verbrand met allerlei vervuiling en verspilling. Wanneer je woning voldoet aan de EPC-normen, denk daarbij aan goede isolatie, ventilatie en dubbel glas, kan je met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen nul op de meter realiseren."

COMFORT De warmtepomp biedt volgens Boekelo in alle jaargetijden veel comfort. ,,Waar een cv-ketel vaak aan/uitschakelt, biedt langdurige verwarming van een warmtepomp een continue, comfortabele warmte-uitstraling, waarbij toch voldoende warmte in de woning wordt gebracht."

,,Een overgang van een gasgestookte cv-ketel naar een systeem met een warmtepomp vraagt soms maatwerk. In feite kan iedere woningeigenaar, stapsgewijs zijn huis verduurzamen, waarbij zonnepanelen, extra isolatie en een warmtepomp samen kunnen zorgen voor verduurzaming van je huis en een gasketel niet meer nodig is. Het comfort is bovendien niet alleen voor warmte, de warmtepomp kan ook fungeren als koelmachine."

TAPWATER ,,Een warmtepomp biedt naast cv-verwarming ook warm tapwater. In een combi-versie zit een boiler ingebouwd. Bovendien is het mogelijk om een losse boiler te plaatsen. Met deze boilers is een royale hoeveelheid warm water beschikbaar voor douche, bad en de afwas, die door de warmtepomp op een hoge temperatuur worden verwarmd. Ook voor tapwater biedt een warmtepomp met een boiler, die op een hoge temperatuur warm water levert, net zo veel comfort als een cv-ketel."

DEMONSTRATIE Geïnteresseerden in een warmtepomp kunnen allerlei informatie verkrijgen tijdens een demonstratie op vrijdag 7 december van 12.00 tot 17.00 uur bij Hoebée aan de Industrieweg 18 in Soest.

Boekelo: ,,Mensen die hun combiketel willen vervangen en/of hun huis duurzamer willen maken moeten zeker komen. Een demotruck van onze leverancier Nathan laat zien hoe de Alpha Innotec-warmtepomp werkt. Nathan is de een van de meest toonaangevende warmtepompproducenten van Europa en heeft een uitgebreid assortiment en daardoor is er altijd een passende warmtepomp voor iedere gewenste situatie en toepassing."

a        [Loodgieters en Dakdekkersbedrijf Hoebée B.V., Industrieweg 18, Telefoon: 035-603 2516, e-mail: info@hoebee.eu

advertentie
advertentie