Het grasveld in augustus
Het grasveld in augustus Jan van Vlierden

Ons grasveld en de biodiversiteit

18 november 2018 om 09:45 lokaal Deel je nieuws

Ik kijk vanuit mijn raam uit op een aardig gemeentelijk grasveldje. In het vroege voorjaar komen daar allerlei leuke plantjes tot bloei, maar dat wordt snel, door de groenbeheerders, de kop ingedrukt. Vanaf april wordt er namelijk elke week gemaaid.

Zo fanatiek gaat men tekeer, zo kort wordt het gras gehouden, dat er na enige tijd kale plekken ontstaan, waar helemaal niets meer groeit. Inmiddels is het november en hoewel de grote droogte voorbij is en het gazon weer aardig groen begint te worden, zijn de kaal gemaaide plekken nog steeds niet dichtgegroeid.

Ik zie dit nu al een paar jaar met stijgende verbazing en toenemende ergernis aan. Uit nieuwsgierigheid heb ik afgelopen voorjaar zelfs wat aarde weggehaald, van de rand van het gazon, en in bloempotten op mijn balkon gedaan. Om te zien wat voor plantjes er nou in dat grasveld zouden groeien, als het niet elke week tot op de wortel zou worden afgemaaid.

In mijn bloempotten groeiden en bloeiden paardenbloemen, madeliefjes, ereprijs, weegbree, duizendblad, klaver, hoornbloem, allemaal bloemen die bestoven worden door insecten.

Zou het niet een goed idee zijn, voor de insecten en biodiversiteit, als die planten in de vele duizenden vierkante meters gazon, die onze gemeente heeft, de kans zouden krijgen om tot bloei te komen ? Leuk dat het in de smalle reepjes wegberm mogelijk is, maar met die gazons maak je pas echt impact.

Daarnaast zou je een hoop werk, mankracht en dus geld kunnen besparen door wat minder te maaien. Die gazons zijn geen golfbanen ! Het is helemaal niet erg als het gras er 10 of 20 centimeter hoog staat. En als dat echt een brug te ver is, maai dan eens een jaartje om de week, in plaats van elke week.

Wat overigens ook achterwege kan blijven is dat malle bladblazen, aan het eind van de herfst. Afgevallen blad is helemaal niet schadelijk voor een grasveld, insecten en andere ongewervelden schuilen onder en leven in dat afgevallen blad. En ook daarop kun je leuk besparen en tegelijk de natuur helpen.

Het lijkt mij een win-win-win situatie.

advertentie
advertentie