Enthousiaste medewerkers van Kringloopcentrum Spullenhulp met Paul Frijling (tweede van links) en Bert de Wilde (tweede van rechts)
Enthousiaste medewerkers van Kringloopcentrum Spullenhulp met Paul Frijling (tweede van links) en Bert de Wilde (tweede van rechts) Kringloop Spullenhulp

45 jaar Spullenhulp

14 november 2018 om 17:30 Advertorial_3

Bedrijfsleider Bert de Wilde en Paul Frijling (voorzitter stichting Kringloop) kijken terug op 45 jaar Spullenhulp. Het succes achter de kringloopwinkel zijn de inwoners van Soest. ,,De gunfactor voor ons kringloopcentrum is heel groot."

Peter Beijer

Het is de tijd van de oliecrisis en de autoloze zondag. In Vietnam woedt een oorlog en mensen gaan protesterend straat op. Het is een tijd van actiebereidheid en een periode waarin mensen bewust zijn van verkwisting van grondstoffen. In dat tijdsbeeld wordt in Soest de eerste Spullenhulp van Nederland gestart. Hergebruik van goederen en een winkel bieden aan mensen met een smalle beurs zijn dan belangrijke drijfveren. 45 jaar later is Spullenhulp geëvolueerd tot een professioneel Kringloopcentrum.

Anno 2018 zijn de tijden veranderd. Maar het accent op hergebruik van spullen ligt er nog steeds. Bert de Wilde: ,,Tegenwoordig heet dat duurzaamheid. Het ideaal is hetzelfde als 45 jaar geleden. Wij zetten ons in voor hergebruik van spullen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hergebruik zorgt voor minder afval en minder consumptie en is dus beter voor het milieu. Wat wel is veranderd, dat is het imago. Een kringloopwinkel is zeker niet stoffig, maar tegenwoordig juist hip en trendy, ook voor mensen met een kleine beurs. De retro- en vintagetrend past naadloos bij onze winkel."

,,Daarnaast bieden wij in ons bedrijf werkgelegenheid en kans op werkervaring. Wij hebben geen winstoogmerk, dus onze baten vloeien terug naar de maatschappij, onder andere door het steunen van diverse goede doelen. Verenigingen en stichtingen die maatschappelijk betrokken zijn dragen wij een warm hart toe. Met onder meer het 'violenfonds' (dat is zo genoemd omdat een viool ooit een zeer hoog bedrag heeft opgeleverd) laten wij ons maatschappelijk dividend terugvloeien naar de maatschappij. Met zestien beroepskrachten en meer dan 75 vrijwilligers hebben wij het prima voor elkaar. Onlangs hebben wij het kwaliteitskeurmerk '100% Kringloop' van brancheorganisatie BKN behaald. We zijn hier bijzonder trots op, omdat wij hiermee hebben aangetoond op een professionele, veilige en verantwoordelijke wijze met mensen, milieu en materialen om te gaan."

Paul Frijling is een tevreden voorzitter: ,,In 2011 hebben wij ook verbouwd. Wat niemand toen kon voorspellen was dat we weer zo snel uit ons jasje zouden groeien. Het afgelopen voorjaar hebben wij de winkel kunnen uitbreiden en moderniseren met 180 vierkante meter. Daarmee is er in totaal 720 vierkante meter ruimte aan goede spullen voor een verrassend lage prijs. We zijn gasloos, hebben ledverlichting en het dak staat vol met zonnepanelen. Wij zijn klaar voor de toekomst en slaan onze vleugels uit. Binnenkort openen wij, onder de naam SKS Store een tweede winkel aan de Van Weedestraat 215 (het voormalige pand van Scheer & Foppen)."

Het succes achter 45 jaar Spullenhulp is volgens Bert de Wilde de gunfactor van de Soesters: ,,Wij verbazen ons er iedere keer over dat mensen zoveel spullen, vaak met emotionele waarde, aan ons afstaan. Dan vertellen zij daarbij wat iets betekend heeft of hoe het te gebruiken of te onderhouden. Veel ingeleverde spullen hebben een verhaal en zijn stille getuigen van een gezinsleven. Mensen geven die spullen in vertrouwen aan ons af omdat zij weten dat wij ons best doen om respectvol met hun goederen omgaan. Zo gaat dat al 45 jaar. Wij waren al met circulaire economie bezig voordat dit begrip bestond."

In de winkel aan de Schans (en binnenkort aan de Van Weedestraat) zijn dan ook veel spullen te zien. Kledingrekken vol met eigentijdse kleren bijvoorbeeld. De Wilde: ,,Wij krijgen wel eens kleren binnen die niet of nauwelijks gedragen zijn. Als ingeleverde kleren echt niet bruikbaar zijn, dan wordt dit gerecycled en verwerkt tot nieuwe producten zoals tassen. Van alles wordt binnengebracht. Fietsen bijvoorbeeld, zelfs elektrische. De fietsen die wij binnenkrijgen worden eerst getest. De spullen die wij verkopen moeten veilig zijn."

Paul Frijling: Wij hebben het idee dat ons Kringloopcentrum behoorlijk bekend is, maar dat nog niet iedereen bij ons koopt. Dagelijkse benodigdheden zoals een kurkentrekker of een flesopener kun je ook bij ons kopen. Hoewel wij altijd een slag om de arm moeten houden. Wij zijn natuurlijk afhankelijk van wat aangeleverd wordt."

Op zaterdag 24 november openen de wethouders Nermina Kundic en Harrie Dijkhuizen om 11.00 uur de nieuwe winkel aan de Schans. Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen profiteren van allerlei acties. Het rad van fortuin bepaalt kortingen en kinderen kunnen zich laten schminken. De koffie met gebak (zo lang de voorraad strekt) is gratis.

advertentie
advertentie