Tonny en Hans Fugers tijdens hun huwelijksjubileum met vier kinderen en twee aangetrouwde kinderen.
Tonny en Hans Fugers tijdens hun huwelijksjubileum met vier kinderen en twee aangetrouwde kinderen. Ronald Kersten

Nooit een saai moment bij echtpaar Fugers

18 november 2018 om 06:53 lokaal

SOEST ,,Ik heb een bovengebit en Tonny heeft een ondergebit, samen eten we pinda's!" Hans Fugers krijgt de lachers op zijn hand als hem gevraagd wordt om het huwelijk met Tonny te beschrijven. Het echtpaar was vorige week 60 jaar getrouwd.

Peter Beijer

De eerste keer dat het diamanten paar elkaar ontmoette was in een voor de jaren vijftig op een klassieke en traditionele wijze. Bij de dansschool van Jaap van Es was het geregeld vrij dansen en daar werd de kiem gelegd voor vele bruiloften. Ook bij Hans en Tonny was het raak. In de dansschool in Baarn sloeg de vonk over. ,,Pik, ik heb je, dacht ik bij mijzelf toen ik Tonny zag lopen", herinnert Hans zich. Tonny: ,,We hebben wel om elkaar heen lopen draaien voordat we echt verkering kregen."

GRATIS Hans uit Soest en Tonny uit Lage Vuursche trouwden op 7 november 1958. Tonny: ,,Het was toen net zo miezerig als vandaag. Wij trouwden op een vrijdag, want dan was het gratis." Hans: ,,Ik ben overigens niet echt een geboren Soester. Ik ben ter wereld gekomen in het Diaconessenziekenhuis. De eerste tien dagen van mijn leven heb ik daar doorgebracht."

INWONEN Het eerste woonadres van het pasgetrouwde echtpaar was in Lage Vuursche. Woonruimte in Soest was in die jaren niet zo gemakkelijk te vinden. De verantwoordelijke gemeenteambtenaar had zo zijn voorkeuren vertelt Hans: ,,Die hield gewoon een woning vast omdat zijn dochter daar moest wonen. Wij hebben vier jaar lang bij de ouders van Tonny ingewoond. In de Eemnesser polders hielp ik mijn schoonvader bij het hooien. Het was in die tijd heel gebruikelijk om bij ouders in te wonen. Een collega van mij heeft 14 jaar bij zijn schoonouders gewoond. Die man verdient echt een lintje."

DALWEG Hans en Tonny gingen met drie kinderen op een galerijflat aan de Dalweg wonen. ,,Die woning kregen we via Mercurius. Mijn werkgever had bij de gemeente een aantal woningen voor het personeel bedongen. Daar hebben wij bijna 13 jaar gewoond. Vervolgens hebben wij 33 jaar op het Tromslagerpad gewoond en wij zitten nu al weer tien jaar in dit appartement aan de Johannes Poststraat. Bij Mercurius ben ik op 14-jarige leeftijd met de bezem begonnen. Ik heb daar allerlei functies gehad. Ik heb ruim 43 jaar voor het bedrijf gewerkt voordat ik met pensioen ging."

ROZEN De deurbel aan de Joh. Poststraat blijft klinken. Nu staat dochterlief voor de deur. Gewapend met een bos zestig rode rozen feliciteert zij haar ouders en haar drie (van de vier) broers die reeds aan de koffie zitten. De familie telt verder acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Terugblikkend op zestig jaar huwelijk was er altijd wat te beleven bij de familie Fugers.

SCHILDERKUNST Aan de muur hangen fraaie schilderijen. Tonny: ,,Ik heb twintig jaar gewerkt bij Van Hecke Catering in Baarn. Na mijn pensionering had ik tijd genoeg om mij op het schilderen te concentreren. Alle schilderijen die hier hangen zijn van mijn hand. Begin 1990 ben ik begonnen met volgen van een workshop aquarelleren en sindsdien heb ik dit niet los kunnen laten. Ik heb workshops in binnen-en-buitenland gevolgd, schilderles gegeven en exposities gegeven."

EHBO Het echtpaar is in Soest onder meer bekend geworden als beheerders van het EHBO-gebouw. In het onderkomen van de hulpverleners, eerst aan de Talmalaan en later aan de Parallelweg, werden feesten en partijen gegeven. De kinderen weten het nog goed. ,,Wij moesten meehelpen, met bedienen en broodjes smeren."

advertentie
advertentie