Marijke de Jongste, maatschappelijk netwerker bij Present, steekt graag haar handen uit de mouwen voor een ander.
Marijke de Jongste, maatschappelijk netwerker bij Present, steekt graag haar handen uit de mouwen voor een ander. Astrid van den Hoek

Stichting Present zet vol in op netwerken

17 november 2018 om 07:00 lokaal

SOEST Met haar aanstelling als maatschappelijk netwerker bij Stichting Present per 1 oktober viel Marijke de Jongste (48) meteen met haar neus in de boter: de Doe Dag op 13 oktober. Na deze vuurdoop gaat De Jongste nu volop aan de slag met haar missie: Present meer zichtbaar maken in de Soester samenleving.

Astrid van den Hoek

Voor ze via een vriendin de vacature op Facebook toegestuurd kreeg, kende Marijke de Jongste Present vooral van de Doe Dag die elk voor- en najaar door de diaconie van de protestantse kerken in samenwerking met Present wordt georganiseerd. Met een groep vrijwilligers iemands tuin opknappen, een schuur in de beits zetten op de kinderboerderij of met mensen die zelf moeilijk de deur uit komen een dagje naar de dierentuin. Veel mensen kennen de Doe Dag wel van dergelijke activiteiten.

WEDERKERIGHEID ,,Ik wilde daar vaak zelf ook wel aan mee doen, maar dan kwam het toch weer niet uit of vergat ik wanneer het ook alweer was. Ik denk dat het bij veel mensen zo gaat. Nu viel ik middenin de laatste voorbereidingen van de Doe Dag toen ik bij Present begon. Geweldig om mee te maken. Dat er zoveel mensen zijn die iets willen doen! En ik was ook onder de indruk van hoe kwetsbaar mensen zich op durfden te stellen door hulptroepen in hun huis, in hun leven te laten. Het draait om wederkerigheid: je doet iets voor een ander, maar krijgt ook zelf wat terug."

ZÓ MOOI De functie van maatschappelijk netwerker bij Present is nieuw en is in het leven geroepen om meer samenwerkingen te realiseren en voor de samenleving duidelijker te maken wat Present allemaal doet. Dat is De Jongste op het lijf geschreven: ze woont al jaren in Soest en kent de wegen naar diverse organisaties en heeft daarnaast veel ervaring met het werken met vrijwilligers, onder andere bij ZOA (vluchtelingenzorg). ,,Het werken met vrijwilligers en tegelijkertijd iets doen voor de samenleving, dat is zó mooi!"

ACHTER DE VOORDEUR De Jongste wil met Present dan ook de beweging tot stand brengen dat steeds meer Soesters naar een ander omzien. ,,Het is iets dat de hele maatschappij aangaat; men is in de huidige samenleving steeds meer op zichzelf aangewezen, maar niet iedereen kan daarmee uit de voeten. Het is spannend, maar ook heel mooi om bijvoorbeeld in je eigen wijk wat meer oog te krijgen voor wat er achter de voordeur speelt."

DREMPEL Present werkt samen met maatschappelijke organisaties waar een hulpvraag is binnengekomen. ,,Dat is ook belangrijk voor de nazorg, onze (praktische) hulp is echt onderdeel van een heel hulpplan voor de langere termijn." De Jongste erkent dat er waarschijnlijk een grote groep is die niet bekend is bij een hulpinstantie en toch goed ondersteuning kan gebruiken, al is het maar één keer en lukt het daarna goed zelf. De Jongste: ,,Het is toch nog wel een drempel voor mensen om om hulp te vragen. Denk dan maar aan die wederkerigheid; een ander vindt het vaak juist fijn om te helpen."

MATCH Ze hoopt dat zowel vrijwilligers als hulpinstanties de stichting steeds meer weten te vinden. ,,Dat kunnen bedrijven zijn die iets maatschappelijks willen doen als teambuilding, of vriendengroepen, politieke fracties of gezinnen. Voor gezinnen hebben we een leuk boekje waarin ze alle activiteiten voor anderen kunnen bijhouden: Ons gezin is present. Je hoeft niet gelijk een heel weekend in touw te zijn, maar als er bijvoorbeeld pannenkoeken gegeten worden, nodig dan ook eens een gezin uit de buurt uit waar ze het niet zo breed hebben. Als je vrijwilligerswerk doet dat echt bij je past, doe je het met plezier en wil je het ook vaker doen. Wij zoeken echt zo'n match op."

advertentie
advertentie