Oprichting supportgroep Soest en Amersfoort voor mensen met depressieve klachten

28 augustus 2018 om 21:36 lokaal Deel je nieuws

> In Nederland lijden jaarlijks een half miljoen volwassenen aan een depressie
> Praten over je depressie helpt
> In contact treden met lotgenoten zorgt voor een veilige omgeving

Het kan fijn zijn om andere mensen met een depressie te ontmoeten en je ervaringen met hen te delen. Lotgenoot zijn schept een bijzondere band tussen mensen.? Weten dat je niet alleen staat is een hele opluchting!

De Depressie Vereniging organiseert supportgroepen waarin mensen vertellen hoe zij leven met hun depressie of depressieve klachten. Amersfoort/Soest (en omgeving) krijgt nu haar eerste supportgroep. De groep gaat plaatsvinden in De Plantage in Soest.

In Nederland lijden jaarlijks zo’n half miljoen volwassenen aan een depressie. Meer dan 200.000 patiënten hebben te kampen met een chronische depressie. 60% van hen wordt binnen de huisartsenzorg behandeld. Huisartspatiënten met terugkerende depressie hebben gerichte steun nodig bij hun herstel. Praten over je depressie met lotgenoten is daarbij een fijne manier om ervaringen en kennis te delen met als bijkomend voordeel een verlichting van de klachten.

Je kunt in een supportgroep voor mensen met depressieve klachten je eigen verhaal kwijt aan mensen die begrijpen wat je doormaakt. Het uitwisselen en leren van ervaringen staat centraal in de groep. De groepsleden dragen zelf thema’s aan die ze willen bespreken. Twee ervaringsdeskundigen begeleiden de bijeenkomsten. Zij zorgen ervoor dat er tussen de deelnemers een veilige omgeving ontstaat, zodat mensen vrijuit kunnen praten over hoe het gaat en wat hen bezighoudt. Lotgenoten ervaren in een supportgroep steun, herkenning en erkenning, die ze vaak in de eigen omgeving niet (meer) krijgen. Ze vinden een luisterend oor, begrijpen elkaar en hoeven zich niet beter voor te doen dan ze zich voelen. Deze onderlinge steun is een wezenlijke aanvulling op de huisartsbehandeling die het herstel versterkt.

Voor meer informatie en aanmelding kunnen mensen zich melden bij de Depressieverenging  via m.purperhart@depressievereniging.nl ovv supportgroep Amersfoor/Soest

advertentie
advertentie