Geflankeerd door zijn vrouw Ank is Toon van Doorn zojuist over de gildevlag gelopen. Dat recht is voorbehouden aan de (kersverse) koning van Het Groot Gaesbeeker Gilde.
Geflankeerd door zijn vrouw Ank is Toon van Doorn zojuist over de gildevlag gelopen. Dat recht is voorbehouden aan de (kersverse) koning van Het Groot Gaesbeeker Gilde. Jaap van den Broek

Gildekoning Toon van Doorn wil vooral genieten

30 augustus 2018 om 06:15 lokaal

SOEST Toon van Doorn (61) is de nieuwe koning van het Groot Gaesbeeker Gilde. De ondernemer, sinds 1976 lid van het gilde, schoot zondag na 329 schoten het laatste stukje van de houten vogel van de paal. ,,Ik vind het vooral heel gaaf!"

Peter Beijer

,,Joop Verhoef schoot de vogel aan flarden, daardoor werd het een stuk gemakkelijker", zegt de nog steeds beduusde Toon van Doorn de dag na zijn kroning. Verhoef mikte inderdaad scherp op de houten vogel. Na diens treffer spleet het houten ding in tweeën en was het een kwestie van tijd wie het laatste zetje zou geven. André van den Breemer, John van Kempen en Ton Hartman legden vervolgens de vogel perfect klaar voor Van Doorn. 108 gildebroeders deden mee.

BEDUUSD De kersverse koning is op maandagmorgen nog opvallend monter na de gildezondag die voor hem als een rollercoaster voorbij ging: ,,De vogel lag er goed voor, maar dan moet die toch naar beneden. Ja, ik was toch beduusd dat ik raak schoot. Vind je het gek? Dat is het mooie van het spel, iedereen kan winnen. Je moet geluk hebben."

BROER Rijk van Doorn, de broer van Toon, aast al jaren op de eretitel van het Groot Gaesbeeker Gilde. Vind de nieuwe koning het niet zuur voor zijn broer dat die weer minimaal een jaar op het koningschap moet wachten? ,,Ja mijn broer wil al jarenlang koning wil worden. Maar dat wil ik ook hoor. Ik loop er alleen minder mee te koop. Rijk en nog veel anderen willen vaak een vast nummer, een soort bijgeloof denk ik. Bij het inschrijven vroegen ze ook aan mij welk nummer ik wilde hebben. Maakt mij niet uit, ik ram hem er toch af, heb ik gezegd."

REACTIES Toon van Doorn, in Soest mede bekend geworden door houthandel A.P. van Doorn, is sinds 1976 lid van het Groot Gaesbeeker Gilde. Al die jaren doet de Soester mee met het koningsschieten. ,,In 1994 toen mijn zwager Jan van Steen koning werd was ik er al dicht bij, toen dacht ik echt dat het ging gebeuren. Nu is het zover. Ik heb al enorm veel leuke reacties gehad. Het dringt nu pas echt tot mij door", zegt hij een dag nadat hij de vogel neerhaalde.

SAMEN STERK De koning en zijn koningin Ank werden zondagavond door het Gildekorps opgehaald bij hun boerderij aan de Birkstraat. ,,Dat was een mooi moment. Het leek wel een kleintje Gilde. Mijn zoon Bart had een tap geregeld. Al mijn kinderen waren er bij, samen staan we sterk zeg ik maar!"

OPTREDEN De koning en de koningin waren maandag vanzelfsprekend aanwezig bij de ouderenmiddag, het eerste officiële optreden van het koningspaar. ,,Ank en ik verheugen ons op het komende jaar. Ik ben 61 jaar. Ik heb levenservaring met goede en slechte tijden. De meeste aardappels heb ik al op. Nu heb ik de tijd om volop met mijn vrouw, onze kinderen en vier kleinkinderen van het koningschap te genieten. Ik vind het vooral heel gaaf om dit mee te maken."

advertentie
advertentie