Afbeelding
Jaap van den Broek

Dassen weg van Oude Tempel

29 augustus 2018 om 06:11 lokaal

SOESTERBERG De dassen die nu op de Oude Tempel leven, worden de komende weken weggevangen. Sinds eergisteren is een deel van het bosgebied tijdelijk niet meer toegankelijk voor wandelaars. De afsluiting duurt tot uiterlijk 1 december.

Zodra de dassen zijn verplaatst naar Rhenen kan men er weer terecht totdat in 2019 de hazelwormen worden verplaatst. Daarna wordt het terrein bouwrijp gemaakt. Volgens wethouder Nermina Kundic is de verplaatsing van de das gebonden aan bepaalde jaargetijden. Daarom is het volgens haar niet mogelijk om het traject nu te beëindigen. Als de dassen nu niet worden verplaatst, kan dat pas weer over een jaar. Dat zegt ze in een reactie op tegenstanders.

VANGEN Het vangen van de dassen is geen gemakkelijke klus. Rond de dassenburcht moet eerst een hek worden geplaatst, al is dat geen garantie voor een snelle vangst van de dieren. Het moet nu wel lukken, omdat binnen afzienbare tijd de dassen alweer met rust gelaten moeten worden.

PROCEDURES Omdat er nog geen absolute duidelijkheid bestaat over de ontwikkelingen op Oude Tempel (bij de Raad van State lopen nog procedures tegen woningbouwplannen in het gebied) zijn twee eenmansfracties in de gemeenteraad en een aantal sympathisanten van mening dat voorbereidende werkzaamheden nog niet kunnen beginnen.

STOPPEN Ze hebben de gemeente daarom gevraagd hiermee te stoppen. Dat geldt ook het verplaatsen van de das uit het plangebied. De voorbereidingen hiervoor zijn begonnen, nadat de gemeente heeft overlegd met de Stichting Das en Boom.

BETAALBAAR De ondertekenaars van de brief waarin om uitstel van de maatregelen wordt gevraagd, zeggen dat ze niet tegen woningbouw zijn. Ze willen betaalbare woningbouw voor ouderen en starters, waar nu geen sprake van is binnen de plannen voor de Oude Tempel. Hier komen woningen van 350.000 tot 750.000 euro.

KAMP ZEIST De ondertekenaars willen woningbouw op een plek waar geen bos gekapt hoeft te worden: bijvoorbeeld op het AZC-terrein en het voormalig Kamp Zeist, terreinen die binnen de huidige voornemens terug worden gegeven aan de natuur, nadat ze sinds 1804 bebouwd gebied zijn is geweest.

Dit vinden zij op zijn minst een bijzondere keuze, te meer omdat juist tussen de A28 en de N237 groen noodzakelijk is voor de leefbaarheid van de inwoners van Soesterberg. Het Oude Tempel-terrein is het laatste stukje groen.

Het ziet ernaar uit dat de gemeente de voorbereidende werkzaamheden volgens planning doorzet.

advertentie
advertentie