De eerste vlucht van de Soesterbergse zweefvliegclub. Voorzitter Van Goor den Oosterlingh snoert zich in om als eerste de lucht in te gaan.
De eerste vlucht van de Soesterbergse zweefvliegclub. Voorzitter Van Goor den Oosterlingh snoert zich in om als eerste de lucht in te gaan. Archief Eempers

'Vrij als een vogel' tijdens open dag zweefvliegvlub

25 augustus 2018 om 12:46 lokaal

SOESTERBERG Een primeur in Soesterberg op zaterdag 15 september: op de landelijke Dag van de Luchtsport stelt de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen (ACvZ) voor het eerst haar deuren open voor publiek op de voormalige vliegbasis Soestberberg. Dit is een unieke kans om kennis te maken met de zweefvliegclub, haar zweefvliegtuigen en lieren. 

Jan van Steendelaar

De zweefvliegclub heeft deze dag ingericht om zweefvliegen van dichtbij te laten zien. Zo zal er een uitgebreide static-show en een springkussen voor de kinderen zijn. Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten. Het is tevens mogelijk om een kennismakingszweefvliegvlucht te maken bij de ACvZ. Dit is een unieke kans voor jong en oud om met een instructeur 'vrij als een vogel' te zweven boven het Utrechts Landschap. De toegang tot het evenemententerrein nabij het Nationaal Militair Museum is van 10.00 tot 17.00 uur gratis.

OPRICHTING De Amsterdamse Club voor Zweefvliegen, opgericht in 1932, vloog in de beginjaren op Schiphol, maar maakt al maakt al sinds eind jaren veertig permanent gebruik van Soesterberg. Het is niet de eerste club. Het zweefvliegen was aan het eind van de jaren twintig erg populair. In tal van plaatsen werden verenigingen opgericht en Soesterberg bleef niet achter.

BELANGSTELLING Om de beoefening van deze sport te stimuleren, werden op initiatief van Alexander van Goor den Oosterlingh, in de oorlog zeven maanden NSB-burgemeester van Soest, op de Soesterbergse heide in 1933 de eerste zweefvluchten gehouden. De belangstelling ervoor was groot. Een vliegtuig in deze omgeving was weliswaar geen zeldzaamheid - er waren er soms wel twintig tegelijk in de lucht - maar eentje zonder motor, die het dus zuiver en alleen van windkracht moest hebben, dat was ook voor Soesterberg volkomen nieuw.

DE KRAKELING De eerste vlucht maakte Van Goor zelf. Hij wijdde daarmee het van tevoren gedoopte zweefvliegtuig 'De Krakeling' in. Nadat hij stevig was vastgebonden met riemen, brachten rappe handen De Krakeling naar de helling waarvan het vliegtuig even later zou worden 'gelanceerd'.

PIJL UIT EEN BOOG Dat gebeurde op een spectaculaire manier. Door middel van een auto, waarvan de steeds sneller draaiende achterwielen op rollen stonden, werd een kabel opgewonden. Hierdoor kreeg het toestel vaart. Op een gegeven moment werd de kabel gelost en schoot het toestel als een pijl uit een boog de lucht in.

ENTHOUSIASME Vanaf dat moment was het de taak van de piloot om het toestel in zo'n positie te manoeuvreren, dat de wind het verder stuwde. De eerste vlucht werd een succes, de zweefvliegclub ook. Niet in de laatste plaats door het enthousiasme en het stimulerende optreden van voorzitter Van Goor, oud-koopvaardij-officier.

Belangstellenden voor de open dag kunnen zich binnenkort aanmelden via de website van de zweefvliegclub: www.acvz.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

advertentie
advertentie