Lange Brinkweg

29 augustus 2018 om 18:14 Lokaal/Column

Een snuifje baklucht hoeft maar uit de keuken te ontsnappen en heel het gebouw heeft het weer over de pannenkoeken van meneer Bert. Ach goh...zelf is hij alweer een tijdje overleden maar het verhaal over de pannenkoeken van meneer Bert blijft springlevend.

En dat kan ook niet anders. Meneer Bert is het zonnetje in huis. Iedere dag weer. Ook al regent het buiten zogenaamd keihard pijpenstelen, waar meneer Bert gaat of staat zingt hij. Niet te hard of te zacht. Meneer Bert weet altijd de juiste toon te treffen. Alleen, die ene keer valt de vrolijke vogel stil. Voor een paar weken is hij stil, muisstil. Een stilte waar iedereen in het gebouw begrip voor heeft. Logisch, de dood van je vrouw gaat je niet in je koude kleren zitten, zelfs bij meneer Bert niet.

Maar het leven gaat door, ook in het gebouw. Met dat verschil dat er iets is veranderd, niet veel, maar toch. Een voorbeeldje? Nou, meneer Bert hoeft maar ergens te gaan zitten, maak echt niet uit waar, en de stoelen om hem heen zijn dan in een ommezien bezet. Inderdaad door dames. Het lijkt dan wel of het dames heeft geregend. Heeft hij soms honing aan zijn achterste? Strooit hij soms met cadeautjes? In geen geval. Meneer Bert is gewoon meneer Bert. Moet je hem voor de aardigheid eens naar zijn auto zien lopen. In een woord een feest voor het oog. Daarbij heeft hij de laatste maanden wel een wandelstok en ook een mooie rollator nodig, maar dat doet aan de fierheid van zijn trotse tred niets af. De eerdergenoemde dames lusten er wel pap van.

Maar dan is het huis in het gebouw bijna te klein. Want de grote vraag is: wie gaat de plaats innemen van de overledene aan de kaarttafel? Klaverjassen doe je niet met zijn drieën, dus is het meneer Bert weer die aan de heilige kaarttafel wordt genood. Ongezien pinkt hij zelf een traantje weg. Wat denk je, hij is ook maar een mens. Stilletjes beleeft meneer Bert daar aan die eenvoudige kaarttafel de mooiste middagen van zijn verdere leven.

Daarom wil meneer Bert iets terug doen. Hij heeft er lang over liggen prakkiseren maar hij wil iets herstellen, iets goed maken. Iets van vroeger, eigenlijk iets heel onbenulligs. Meneer Bert wil nu goedmaken dat hij ooit het verzoek van zijn vrouw, om eens buiten de deur, een pannenkoek te gaan eten. glashard heeft geweigerd. Achteraf onbegrijpelijk, maar hij doet het.

Hoe meneer Bert het goedmaakt? Heel simpel. Eerst neemt hij contact op met Garage Stam. Of ze in zijn auto weer de achterbank willen plaatsen. Stam maakt het in orde. En dan gaat het met heel de kaartclub naar de Smickel. Dan kan de vrouw van meneer Bert misschien zien dat 'ie echt geen kniepert is. Jammer alleen is dat meneer Bert zelf op die Smickelmiddag snip en snipverkouden is.

Boudewijn Paans

advertentie
advertentie