Hutten bouwen, slootje springen, avonturen beleven bij BSO Buiten. ,,Het gaat erom dat kinderen plezier beleven.”
Hutten bouwen, slootje springen, avonturen beleven bij BSO Buiten. ,,Het gaat erom dat kinderen plezier beleven.” BSO Buiten

‘Ouderwets’ naar buiten met BSO Buiten in Soest

10 maart 2021 om 12:00 Advertorial_1

SOEST Vorig jaar opende de buitenschoolse opvang BSO Buiten uit Baarn een dependance in Soest. Bij SO Soest aan de Bosstraat waren de kinderen van de BSO meer dan welkom. BSO Buiten heeft een heldere filosofie; kinderen spelen buiten na schooltijd en tijdens vakanties.

‘Kom je buiten spelen?’ Het lijkt een zinnetje uit de vorige eeuw. Buurtkinderen belden aan en stelden de vraag aan het jochie of meisje dat de deur open deed. Jan Willem Lansaat, directeur van BSO Buiten uit Baarn lacht om de vergelijking. ,,Het lijkt iets van vroeger, maar bij ons spelen kinderen nog steeds buiten. Gelijk na schooltijd gaan wij de natuur in. Daar eten en drinken we iets en bespreken kort de schooldag. Dan gaan kinderen lekker spelen. Een boom is een klimrek en voor tikkertje of verstoppertje zijn er genoeg mogelijkheden.”

,,De kinderen vinden hun eigen spelvorm’, aldus Lansaat. ,,Slootje springen, een knikkerbaan maken van dode takken en dennenappels. Of gewoon lekker een Donald Duckje lezen onder een boom. De pedagogisch medewerkers doen een stapje terug en observeren op gepaste afstand. Ja, soms struikelt een kind. Niet fijn. Wel leerzaam.”

Buiten spelen met alle kinderen in de Soester duinen en het bos. Lekker bewegen, de natuur ontdekken, ruzie maken en het weer goedmaken

NOODOPVANG De buitenschoolse opvang moest de afgelopen periode gedeeltelijk gesloten blijven. ,,Ondanks de onzekerheid van corona zijn we in september 2020 gestart in Soest. Wij faciliteren op dit moment alleen noodopvang. Dat betekent dat wij kinderen van 4 tot 12 jaar mogen opvangen wier ouders een cruciaal beroep hebben. We staan te trappelen om weer te doen wat we het leukst vinden. Buiten spelen met alle kinderen in de Soester Duinen en het bos.”

DRIE SMAKEN Het natuurgebied in Soest voldoet perfect aan de filosofie van BSO Buiten. ,,We hebben drie ‘smaken’, namelijk natuur en creatief, vrij spel, en sport. Kinderen mogen zich uitleven. Bewegen, verwonderen en gezonde voeding zijn de basis voor fysieke en mentale gezondheid. In de basisschoolleeftijd leren kinderen hoe het leven in elkaar steekt. Lekker bewegen, lunchen met volkoren boterhammen, de natuur ontdekken, ruziemaken en het weer goedmaken. Tijdens studiedagen en vakanties pakken we echt uit met grote activiteiten. Het gaat erom dat kinderen plezier beleven en mooie herinneringen maken.”

RELATIEF Wat doet BSO Buiten bij slecht weer, wordt het dan BSO Binnen? Jan-Willem lacht: ,,Slecht weer is een relatief begrip. Hoe lekker ruikt het bos als het regent? Je kunt dan fantastisch spelen en op kou kun je je kleden. Natuurlijk is plezier en veiligheid het allerbelangrijkste. Als de weersomstandigheden voor onveilige situaties zorgen of er kan geen sprake meer zijn van plezier door bijvoorbeeld kou, dan blijven wij op onze locatie. Vandaar de naam schuillocatie. Na een middag buitenspelen gaat de groep terug naar deze plek. Dit is voor de kinderen vertrouwd. Hier eten en drinken ze nog wat en vervolgens worden ze opgehaald door hun ouders.”

AANMELDEN Zodra de deuren van de BSO weer voor alle basisschoolleerlingen open mogen is het mogelijk om samen met een vriendje of vriendinnetje te komen ‘proefspelen’. ,,Op die manier kunnen kinderen ervaren wat wij doen. Meten is weten.” Ouders die hun kinderen voor BSO Buiten in Soest willen aanmelden kunnen dat doen via de website: https://www.bso-buiten.nl/..

Door Peter Beijer

advertentie
advertentie