De ondersteuningsconsulenten van Meander Medisch Centrum, Marianne van Dam en Diane Brons.
De ondersteuningsconsulenten van Meander Medisch Centrum, Marianne van Dam en Diane Brons. MEANDER MEDISCH CENTRUM

Meander Medisch Centrum: ondersteuningsconsulenten voor mensen met kanker

3 februari 2021 om 13:15 Zorg

SOEST/AMERSFOORT Meander Medisch Centrum heeft twee ondersteuningsconsulenten aangesteld. Zij gaan mensen met kanker en hun naasten verder helpen als zij behoefte hebben aan advies en begeleiding bij het leven na de diagnose kanker.

Deze uitbreiding is mogelijk gemaakt door de hulp van de Vrienden van Meander. En daar is de ziekenhuisleiding erg blij mee. ,,De diagnose kanker en de behandeling hiervan hebben een grote impact op het leven van mensen met kanker en hun naasten. Niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook emotioneel, sociaal en geestelijk. Meander Medisch Centrum wil mensen met kanker niet alleen de beste medische zorg bieden, maar ook goed begeleiden naar ondersteunende zorg in het ziekenhuis, thuis of elders.”

Uit diverse landelijke onderzoeken blijkt volgens Meander MC dat patiënten en hun naasten behoefte hebben aan extra ondersteuning, naast de medische zorg. Ondersteunende zorg betreft alle niet-medische zorg waarbij behandelingen gericht zijn op het verlichten van klachten en symptomen en op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Dit kan variëren van psychologische zorg tot voedingsadviezen van de diëtist of ontspanningsoefeningen.

De nadruk ligt op veerkracht, eigen regie en aanpassingsvermogen

GIDS Er is veel ondersteunende zorg beschikbaar in Meander en in de regio, maar de weg naar de juiste zorg is voor patiënten soms lastig te vinden. De ondersteuningsconsulent is een gids voor de patiënt naar passende vormen van ondersteunende zorg. 

Ondersteuningsconsulent Diane Brons: ,,Er komt veel af op mensen met kanker. Samen met de patiënt bespreken we de impact van de diagnose kanker op het dagelijks leven en zoeken we naar manieren om het welbevinden van de patiënt zo veel mogelijk positief te beïnvloeden. De nadruk ligt hierbij op veerkracht, eigen regie en aanpassingsvermogen. Voor mensen met kanker kan de juiste ondersteunende zorg op het juiste moment echt het verschil maken.”

NIEUWE FUNCTIE De functie van ondersteuningsconsulent is een nieuwe functie in Meander en wordt gefinancierd door de Vrienden van Meander. ,,Met behulp van een pilot van een jaar willen we de meerwaarde voor de patiënt en hun naasten aantonen om vervolgens op zoek te gaan naar duurzame financiering”, aldus de directie.

Patiënten kunnen vanaf 1 maart 2021 terecht bij de ondersteuningsconsulenten, zowel tijdens als na de behandeling.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie