Afbeelding
Peter Beijer

DIS Sensors: ‘Wij maken van niets iets’

Zakelijk

Sensorproducent zoekt technische mensen

SOEST/BAARN Sensortechnologie klinkt voor een leek als onbereikbare en ingewikkelde ‘hightech’. Gelukkig zijn daar commercieel directeur Pim Wieske en algemeen directeur Mark Dorrestein om tekst en uitleg te geven over DIS Sensors, het bedrijf dat al 35 jaar ontwikkelaar en producent is van sensoren voor industriële toepassingen. Zo ingewikkeld is het niet. Het werk is vooral leuk en interessant. Het bedrijf is op zoek naar mensen met technisch inzicht voor de productie.

Een revolutionair idee was de basis van het oprichten van DIS Sensors. We schrijven 1987 en G.J. de Wit ontwikkelt de Quadro Prox, een nieuwe behuizing voor sensoren. Het was de start van een inmiddels gerenommeerd ontwikkelaar, producent en leverancier van sensoren; Dewit Industrial Sensors (DIS).

Directeur/eigenaar Pim Wieske is samen met zijn broer Michiel opvolger van zijn vader Rob. ,,Mijn vader is in 1983 gestart met handelsonderneming Rotero. Toen dit bedrijf na enkele jaren goed liep, ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging en die vond hij in de ideeën van G.J. de Wit. Hij stelde voor om sensoren niet op te nemen in een lange en ‘lompe’ metalen draadhuls, maar in een platte en vierkante behuizing die compacter en beduidend robuuster was.”

DIS startte met de productie van deze nieuwe sensoren. Daarbij is niet alleen de behuizing het vermelden waard, maar ook de toegepaste techniek. Zo maakte het bedrijf als één van de eerste bedrijven gebruik van SMD-techniek (soldeertechniek) en paste deze zodanig toe in de constructie, dat ook hier de robuustheid gegarandeerd was.

Pim: ,,Wij ontwikkelen en produceren ‘hightech’ sensoren in onze ‘fabriek’. Dit zijn inclinometers, versnellingsopnemers en hoeksensoren voor gebruik op mobile machines zoals landbouwmachines, hoogwerkers en graafmachines maar ook voor op zonnepanelen en windmolens.”

De SMD-techniek wordt nog steeds toegepast in de ‘fabriek’ aan de Oostergracht. Met een ‘Hightech of State of the art’ machinelijn wordt de printplaat vervaardigd en dan begint het werk pas. Een rondleiding langs de werkplekken geeft inzicht in het technische en soms minutieuze werk. Medewerkers zitten aan werktafels met allerlei gereedschap en met behulp van onder meer een soldeerbout fabriceren zij de sensoren.

Pim Wieske: ,,Dat is het mooie van dit werk. Van niets iets maken. Als medewerker kan je trots zijn op iets wat je in je hand kan houden. Veel medewerkers van onze medewerkers komen uit de regiomidden en ook uit Soest. We leveren momenteel zo’n 100.000 sensoren per jaar via distributeurs aan onze industriële klanten. Bij vorige bedrijfsopenstellingen, zoals tijdens de kunstroute in Soest, keken mensen hun ogen uit. Mooie reacties gehoord. Men realiseert zich niet dat dit in Soest gebeurt en mensen zijn echt verbaasd als ze zien wat voor werkzaamheden er nodig zijn om tot een ‘sensor (zwart kastje met een kabel) te komen.”

Mark Dorrestein is het bewijs dat werken bij DIS Sensors kansen biedt tot doorgroeien. De algemeen directeur van DIS rondde zijn opleiding elektronica af, deed daarna een jaar vakwerk in Amsterdam en vond tot zijn eigen verrassing een mooi bedrijf in Soest. ,,Ons bedrijf was toen nog gevestigd in het industriegebied in de Soesterduinen. Ik ben gestart via uitzendbureau en vormde met één ander persoon de ‘productieafdeling’ van DIS.”

Mark vertelt over het werken bij DIS: ,,De fabricage is geen lopende-band-werk, maar voor een groot deel ambachtelijk handsoldeerwerk. Wij hebben goede werkinstructies, zodat je dit werk snel eigen bent. Je werkt niet met stofjassen of stofbrillen. Wat je vooral nodig hebt is een vaste hand en een goede oog-hand-coördinatie.”

,,Wij zoeken pittige mensen die het leuk vinden om met techniek te werken. Ons team van circa 45 mensen is een gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen van diverse leeftijden. De sfeer is goed. Niet voor niets komen vertrokken collega’s vaak weer terug op t nest, Ha, ha, het gras bij de buren is niet altijd groener. Geen probleem hoor. We hebben ze met open armen ontvangen.”

Pim: ,,Wij zijn altijd geïnteresseerd in mensen die affiniteit hebben met techniek, secuur zijn en vooral handig in het fijnere assemblagewerk. Maar ook op onze andere afdelingen, waaronder de soft en hardwareontwikkeling zijn met regelmaat vacatures te vinden. Van schoolverlater tot meer ervaren krachten. Vraag gerust naar de mogelijkheden.”

DIS Sensors
Oostergracht 40 Soest
www.dis-sensors.com
035-6038181

advertentie
advertentie