Jos Christiaanse en Gerda de Vries, de oude rot en het nieuwe gezicht van Fysio Soestdijk. ,,Preventie wordt belangrijker."
Jos Christiaanse en Gerda de Vries, de oude rot en het nieuwe gezicht van Fysio Soestdijk. ,,Preventie wordt belangrijker." Peter Beijer

Jos Christiaanse van Fysio Soestdijk: ‘Fysio is een coach’

9 juni 2021 om 12:00 Zakelijk

SOEST Jos Christiaanse viert zijn 40-jarig jubileum bij Fysio Soestdijk. De fysio- en manueel therapeut heeft het vak in de afgelopen vier decennia flink zien ontwikkelen. Vanaf 1 juni is het team specialisten van Fysio Soestdijk versterkt met fysio- en geriatriefysiotherapeut Gerda de Vries.

Toen Jos Christiaanse in 1981 startte bij Fysiotherapiepraktijk Soestdijk, toen nog aan de Regentesselaan, was hij de vijfde ‘fysio’ die daar ging werken. Het was in de tijd dat de fysiotherapie de naam ‘heilgymnastiek’ net ontgroeid was en de therapeut vooral een verlengstuk van de huisarts was.

VERANTWOORDELIJK ,,Ik behoorde bij de eerste generatie die zelf de patiënt lichamelijk onderzocht en het behandelplan maakte. Daarvoor bepaalde de huisarts vooral de verwijzing en de inhoud van de behandeling. In 2006 is de directe toegankelijkheid gekomen en mocht de fysio buiten de huisarts om bezocht worden. Zo werden wij verantwoordelijk voor de inhoud van de beweegzorg.”

SPECIFIEK Vanaf 2000 ontstonden er meer specialismen in de fysiotherapie, een voortvloeisel van meer onderbouwing door de wetenschap stelt Jos. ,,Fysio’s werden deskundig op een specifiek vakgebied. Denk aan ouderen, kinderen, sport maar ook gerichte problematiek zoals kaak- en oedeemproblemen. Ik werd manueel therapeut en hou mij bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan wervelkolom en schoudergewricht. Ik kijk naar de manier waarop de cliënt beweegt en ik zorg vooral dat de gewrichten beter werken. Doelstelling is om de beweging soepeler te laten verlopen waardoor de pijn afneemt.”

De zorg wordt steeds meer op de wijk afgestemd waar de cliënten wonen

PREVENTIE Het team van Fysio Soestdijk is versterkt met de komst van Gerda de Vries. ,,Wij zijn heel blij met haar”, vertelt Jos. ,,Preventie wordt belangrijker. Dat ziet de zorgverzekeraar gelukkig ook. De fysio wordt naast behandelaar ook coach en begeleider. Een patiënt wordt cliënt en wil zelf meer de regie over gezondheid en inhoud van de zorg. De zorg wordt daarom steeds meer op de wijk afgestemd waar de cliënten wonen. Iedere wijk heeft zijn specifieke behoeften. Wij zitten in een wij met relatief veel ouderen. Ouderen willen sporten, reizen en thuis blijven wonen. Gerda kan met haar kennis en vaardigheden als geriatrie fysiotherapeut de noodzakelijke zorg verlenen voor ouderen.”

VALPREVENTIE Gerda die ervaring heeft opgedaan in Almere, ziet uit naar de samenwerking met haar nieuwe collega’s. ,,Samen met Arianne Schimmel ga ik mij inzetten voor de geriatrische zorg. Momenteel richt ik mij op orthopedische- en neurologische revalidatie, valpreventie en het begeleiden van kwetsbare ouderen met complexe problematiek. Bij VeiligheidNL heb ik mij gespecialiseerd in de screening van een verhoogd valrisico en valpreventie. In de toekomst wil ik mij verder ontwikkelen in de geriatrie, onder meer op het gebied van Parkinson en oncologie.

,,Bij het behandelen kijken we niet naar één probleem, maar naar de gehele mens. Bij oudere patiënten zijn er namelijk vaak meerdere aandoeningen tegelijk aanwezig. Het gaat om een combinatie van lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen.”

SOMT Jos Christiaanse: ,,Een fitte grootouder zijn is mogelijk. Met Gerda leveren we een belangrijke bijdrage aan deze zorgvoorziening. Zelf blijf ik nog zeker tweeënhalf jaar verbonden aan deze mooie praktijk. Daarnaast blijf ik één dag per week werkzaam als docent op het SOMT.”

Door Peter Beijer

advertentie
advertentie