Sylvia en Henk Drost relaxend in de living op de eerste verdieping. ,,Dit is een compleet huis waar we heerlijk gastvrij konden zijn.
Sylvia en Henk Drost relaxend in de living op de eerste verdieping. ,,Dit is een compleet huis waar we heerlijk gastvrij konden zijn." Peter Beijer

Een beetje Frankrijk aan de Ereprijsstraat in Soest

2 juni 2021 om 12:00 Zakelijk

SOEST Sylvia en Henk Drost genieten in het huis aan de Ereprijsstraat 78. Acht jaar lang waren zij op deze plek gastvrij voor vrienden en familie. Tijd voor een volgende stap en die ligt in Leeuwarden waar de ‘roots’ van Henk liggen. Manon Raatjes (Makelaar Voor een Uur) verkoopt de woning en helpt met raad en daad.

Het is een klein beetje Frankrijk in de woning van Henk en Sylvia. Tijdens een zonnige dag staan de deuren van de gezellige woonkeuken open. Dan is het heerlijk laveren tussen de keuken en de prachtige tuin met veranda. Dit tafereel is de afgelopen acht jaar diverse keren het decor geweest wanneer Sylvia een restaurant aan huis had georganiseerd. ,,Met een aantal vrienden hebben wij een kookclubje en dan is het heerlijk om in deze riante keuken bezig te zijn met allerlei smakelijke recepten. Wij hebben acht jaar in Frankrijk gewoond in Saint Vaast D’Equiqulille. Ook daar genoten wij, net als hier in Soest, van het buitenleven.”.

LA DOUCE FRANCE Ondertussen serveert Sylvia de heerlijkste gerechten aan de verslaggever. Want de stukjesschijver is uiteraard uitgenodigd voor een lunch. Terwijl we genieten van de smakelijke broodjes zalm en paté vertellen Sylvia en Henk over hun leven. Ze kwamen in Soest via het Friese Buitenpost en ‘la douce France’.

Sylvia is altijd een ondernemende vrouw geweest. In Frankrijk had zij een restaurant aan huis, in haar jonge jaren heeft ze op hoog niveau gehandbald (,,Als we tegen BDC speelden hoopte ik Sjaak Smeeing te ontmoeten, dat vond ik zo’n knappe man”), ze was actief bij De Rode Hoed en voor Concertpodium Soest was zij jarenlang, hoe kan het ook anders, gastvrouw. In Soest werkte ze bij Howson waar zij Henk ontmoette.

LEEUWARDEN Het echtpaar is inmiddels 35 jaar samen. Over een aantal weken gaat het stel verhuizen. Zoals zo vaak is een verhuizing een emotionele gebeurtenis met gemengde gevoelens. Bij Henk is dat niet anders. ,,Ik ben geboren en opgegroeid in Friesland waar ik mijn opleiding bij de HBS in Leeuwarden heb gedaan. Leeuwarden is ook de plek waar wij gaan wonen vanaf augustus. We gaan naar een monumentaal pakhuis, midden in de stad. Ik zag er wel tegenop. Hoe zou dat moeten gaan met mijn verzameling?”

Wat was ik blij met onze makelaar Manon Raatjes. Zij stelde mij gerust door te vertellen dat zij wel een oplossing wist voor onze verzameling 

VIER WOONLAGEN Henk begeleidt ons naar de zolder. Dit huis heeft dus vier woonlagen bemerken we. Op zolder, bedekt met geluidswerende isolatieplaten, treffen we een uitgebreide bibliotheek met boeken, CD’s en DVD’s. ,,Op mijn twaalfde ben ik begonnen met verzamelen, dus hier ligt voor 65 jaar”, vertelt Henk met lichte trots. ,,Klassieke werken en boeken uit de Franse, Duitse en Engelse literatuur en boeken over de Engelse geschiedenis van 16e en 17e eeuw. Wat was ik blij met onze makelaar Manon Raatjes. Zij stelde mij gerust door te vertellen dat zij wel een oplossing weet voor deze verzameling. In Leeuwarden gaan wij daarvoor een aparte ruimte huren. Voor mij een opluchting.”

In de gezellige living, op de tussenverdieping, kijken Henk en Sylvia, nippend aan de koffie, terug op acht mooie jaren in Soest. ,,We hebben hier genoten. Wij weten zeker dat de nieuwe bewoners veel plezier aan dit huis gaan beleven.”

Door Peter Beijer

,,Manon Raatjes stelde ons gerust omdat ze wel een oplossing wist voor onze verzameling."
In de achtertuin is er altijd een plekje om te genieten van de zon of verkoeling in de veranda.
advertentie
advertentie