Soester historie aan de Burg. Grothestraat 21 Het huis is in 1880 gebouwd als directeurswoning voor houthandel en houtzagerij Butselaar.
Soester historie aan de Burg. Grothestraat 21 Het huis is in 1880 gebouwd als directeurswoning voor houthandel en houtzagerij Butselaar. Peter Beijer

Wonen en werken in historie aan Burgemeester Grothestraat 21

22 juli 2020 om 12:00 Zakelijk

SOEST Dit is Soester historie. Thierry Sneijder die jarenlang kantoor heeft gehouden in het pand beaamt het. ,,Dit huis is in 1880 gebouwd als directeurswoning voor houthandel en houtzagerij Butselaar. Wij hebben dit huis gekocht van Butselaars zoon. De volgende eigenaar is pas de derde familie sinds 1880.”

Wanneer Thierry Sneijder en zijn moder Berthy de deur van het statige pand aan de Burgemeester Grothestraat 21 openen is de geschiedenis zichtbaar. Achter de voordeur, in het midden van de voorgevel, bevindt zich een lange gang, met originele tegelvloer, van voor tot achter. Aan de rechterzijde is een kamer met twee openslaande deuren die gebruikt kan worden als studeer-, werk-, of eetkamer, daarachter de keuken van omstreeks 1887 en die na de restauratie in 1998 voorzien is van vele originele stijlkenmerken. Vanuit de keuken is er nog een toegang naar een kelder van ca. 18 vierkante meter.

NEORENAISSANCE De historie is zichtbaar en door de authentieke sfeer voelbaar. Een bijzonder huis, gebouwd in eclectische stijl met elementen uit de neorenaissance. Opvallend is de markante detaillering, zoals het decoratief tegelwerk, fraai siermetselwerk, gepleisterde speklagen en houten luiken. De details versterken het levendige en schilderachtige karakter.

,,Het is een heerlijk huis”, vertelt Thierry, terwijl hij een rondleiding geeft in het woongedeelte van 50 vierkante meter op de tweede verdieping. ,,Hier hebben wij gewoond, terwijl ik op de begane grond het administratiekantoor had dat ik samen met mijn vader Coen heb gehad.”

Op de eerste verdieping zijn drie zeer royale slaapkamers en een kleinere slaapkamer. Omdat de verdieping in gebruik is geweest als woonruimte, zijn ook op deze plek een keuken, een badkamer en zelfs twee toiletten. Eén van de slaapkamers heeft toegang tot een royaal balkon aan de achterzijde van het pand. Daarnaast biedt een vaste trap toegang tot een grote bergzolder. Die zolder, op stahoogte, heeft de originele balken uit 1880. Met houten pennen zijn de steunbalken door een ambachtelijke timmerman uit het einde van de negentiende eeuw bevestigd. Het maakt deze plek op een ontroerende manier speciaal.

DUURZAAM Ondanks de ouderdom van de woning is het gemeentelijk monument na diverse restauraties en verbouwingen duurzaam te noemen. Berthy Sneijder: ,,We hebben geïnvesteerd in 26 zonnepanelen, isolatie, dubbel glas en een nieuw dak. Dit huis is toekomstbestendig.”

De achtertuin grenst aan de Clauslaan. Op die plek is een woonwijk verrezen waar ooit de houtzagerij van Butselaar dienst deed. In de tuin is een diepe, geïsoleerde garage die enkele jaren geleden is gebouwd. Het pand staat op een perceel van 420 vierkante meter en de achterzijde biedt voldoende zonuren.

Het gemeentelijke monument in Soestdijk is in een prima staat van onderhoud. ,,Je kan er zo in”, vertelt Thierry. ,, De bestemming is dienstverlenen en wonen. Dit huis biedt dus een uitgelezen mogelijkheid om wonen en werken te combineren.”

Peter Beijer

Afbeelding
Thierry Sneijder met moeder Berthy. ,,Dit huis is ideaal om werk en wonen te combineren.
Het interieur bevat nog allerlei oorspronkelijke details.
advertentie
advertentie