Afbeelding
Pixabay

In welke bedrijfstak werken de meeste Soesters?

5 mei 2020 om 13:19 Zakelijk

SOEST Nederland blijkt een zorg- en handelsland. In het merendeel van de gemeenten zijn dit namelijk de bedrijfstakken waar de meeste mensen werken. Dat blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt dat het CBS vrijdag heeft gepubliceerd. In Soest werken zo'n 3.800 mensen in de handel, blijkt uit de cijfers, 23,8 procent van alle banen. In bijna alle omliggende gemeenten is echter zorg de belangrijkste bedrijfstak.

Het statistiekbureau bekeek op basis van cijfers over eind 2018 hoeveel mensen er in een bepaalde sector werken. Zo leunen grote delen van Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg sterk op de zorg. Ook in grote steden als Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Enschede vormen verzorgende beroepen de grootste groep. In totaal werken in de sector – dat nu vanwege de coronacrisis belangrijker is dan ooit – ruim 1,3 miljoen mensen. Daaronder vallen alle zorgberoepen: van ziekenhuispersoneel tot werknemers in een zorgcentrum tot laboranten.

LANDELIJK De grootste bedrijfstak zegt veel over de arbeidsmarkt in een gemeente. Denk aan de overheidsdiensten in Den Haag (openbaar bestuur), de vliegbasis in Woensdrecht (idem) en Schiphol in Haarlemmermeer (vervoer).Veldhoven (met gigawerkgevers als ASML en VDL) is één van de 33 gemeenten waar de industrie het sterkst vertegenwoordigd is. Op de Waddeneilanden en een handjevol kustgemeenten zoals Veere en Zandvoort voert de horeca de boventoon. Zij worden extra hard getroffen door de coronauitbraak.

De enige gemeente waar relatief de meeste werknemers in de bedrijfstak 'informatie en communicatie' werken is mediastad Hilversum. Het Brabantse Loon op Zand huisvest de Efteling in Kaatsheuvel, en is daarmee de enige gemeente waar recreatie de grootste bedrijfstak uitmaakt.


Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie