De prijzen van de huizen rijzen de pan uit. Overbieden is meer regel dan uitzondering. Ook de huren schieten de hoogte in. Er is krapte op de woningmarkt.
De prijzen van de huizen rijzen de pan uit. Overbieden is meer regel dan uitzondering. Ook de huren schieten de hoogte in. Er is krapte op de woningmarkt. ANP

Huizenprijzen en huurtarieven nemen toe, ook in gemeente Soest

28 augustus 2021 om 08:00 Wonen

SOEST (ANP) De huizenprijzen rijzen de pan uit. Dat is niet langer alleen maar een fenomeen van de Randstad. In sommige landelijke gemeenten stijgen de huizenprijzen zelfs meer dan in de grote steden.

In Soest is ook een stijging van de huizenprijzen te zien in 2020 ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs van een woning steeg hier in 2020 met 5,7 procent. In 2019 lag dit percentage op 4,6 procent.

,,We kwamen uit de eurocrisis, een tijd waarin weinig werd gebouwd. Tegelijkertijd is er nog altijd veel vraag en een groot tekort aan woningen. Dat zorgt voor prijsstijgingen”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft. ,,Verder is de rente laag en hebben tweeverdieners vaak meer leencapaciteit, ook belangrijk voor de stijging van de huizenprijzen.”

Vanaf 2013 is er sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen in Nederland. In 2013 werd een koopwoning gemiddeld voor 213.353 euro verkocht en dat is in 2020 opgelopen tot 334.488 euro. ,,De prijsstijgingen begonnen in de grote steden, zoals Amsterdam. Maar er is sinds ongeveer 2019 een rimpeleffect gaande. Hierbij drijft de stijging van de huizenprijzen van de grote steden meer naar de landelijke gemeenten. Het is als een steen die je in de vijver gooit”, zegt Boelhouwer.

Dit is terug te zien in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo zie je dat in Amsterdam de stijging van de gemiddelde huizenprijzen in 2020 ten opzichte van 2019 bleef hangen op 5,3 procent. Buiten de grote steden stegen de huizenprijzen harder. Dat is voornamelijk te zien in de meer noordelijke en oostelijke provincies. Zo is bijvoorbeeld in de Groningse gemeente Stadskanaal in 2020 een stijging van gemiddeld 17,3 procent te zien, ten opzichte van 2,9 procent een jaar eerder. In heel Nederland stegen de prijzen in 2020 gemiddeld met 8,6 procent. 

De behoefte aan een grotere leef- en buitenruimte is groter geworden.

,,De stijgende huizenprijzen in de landelijke gemeenten zijn ontstaan doordat Randstedelingen hier meer naartoe trekken. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de hoge huizenprijzen in de steden”, laat Boelhouwer weten. De hoogleraar noemt ook als verklaring dat de woonwensen zijn veranderd. ,,Daar heeft corona mede voor gezorgd. De behoefte aan een grotere leef- en buitenruimte is groter geworden. Door het thuiswerken zitten mensen ook minder vast aan de grote stad.” 

De Achterhoekse makelaar Roelof Vos, van Thoma Post Makelaars, heeft dagelijks te maken met westerlingen die een woning in de regio willen kopen. ,,Wij worden elke dag wel met dit fenomeen geconfronteerd. Ik merk dat corona dit proces heeft versneld. Mensen hebben meer behoefte gekregen aan vrij wonen. Dit zorgt ook hier voor een stijging van de huizenprijzen.”

De concurrentie is groot als er een woning in de regio vrijkomt, vertelt Vos. ,,Als er een plattelandswoning vrijkomt dan worden we platgebeld. Er ontstaat zelfs een wachtlijst om te mogen kijken. Anderhalf à twee jaar geleden was dit helemaal niet aan de orde.” 

De Achterhoekse makelaar raadt vooral aan om bij het zoeken naar een woning professionele hulp in te schakelen. ,,Met alleen op Funda kijken red je het niet. Een aankoopmakelaar weet wat er speelt op de markt en hoort en ziet veel. Dit kan je kansen op een huis vergroten.”

Zo pak je je zoektocht naar een huis slim aan
Een huis vinden op de momentele oververhitte woningmarkt valt niet mee. Funda heeft hiervoor echter wel een paar handige tips die je wellicht kunnen helpen:
- Kijk vooruit
Wellicht ben je nu alleen of net samen, of gaan je kinderen over een aantal jaar de deur uit. Je leven kan er over vijf à tien jaar heel anders uitzien. Hoewel niemand in de toekomst kan kijken, kun je wel alvast hierover nadenken. Gaat er misschien gezinsuitbreiding komen? Of ga je meer thuiswerken? Bedenk alvast welk huis binnenkort het beste bij je past en oriënteer je hierop.
- Schakel een aankoopmakelaar in
Funda adviseert ook om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die weet vaak als eerste welke woningen in de verkoop gaan en kan je professioneel advies geven over bijvoorbeeld je biedingsstrategie, de voor- en de nadelen van het huis dat je op het oog hebt en of je een bouwkundige keuring op het huis moet laten uitvoeren.
- Laat je niet gek maken
Overbieden is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Maar laat je niet verleiden om over je eigen financiële grenzen heen te gaan, blijf ook kritisch.

Afbeelding
advertentie
advertentie