Syntus blijft in 2022 nagenoeg dezelfde dienstregeling hanbteren.
Syntus blijft in 2022 nagenoeg dezelfde dienstregeling hanbteren. Eempers

Provincie: ‘Openbaar vervoer blijft in 2022 op peil’

19 september 2021 om 08:00 Verkeer en vervoer

SOEST/REGIO De dienstregeling 2022 voor het Utrechts openbaar vervoer, die op 12 december 2021 in gaat, biedt reizigers nagenoeg dezelfde service als nu het geval is. Dit blijkt uit het gezamenlijke vervoerplan van U-OV en Syntus Utrecht voor de dienstregeling 2022 dat door het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht is vastgesteld.

,,De bussen en trams blijven in de regel even vaak rijden en over dezelfde route. Ondanks de ingrijpende impact van corona op het openbaar vervoer houdt de provincie Utrecht het huidige niveau in stand.”

Het vervoerplan van U-OV en Syntus Utrecht bevat een beperkt aantal wijzigingen die een plek zullen krijgen in de nieuwe dienstregeling voor 2022. Voor Soest en directe omgeving betreft het de volgende wijzigingen/aanpassingen.

.LIJN 70 Syntus Utrecht voert voor lijn 70 een beperkte wijziging door. Deze buslijn rijdt van Hilversum via Soest naar Amersfoort. Concreet betekent dit dat op zaterdag een dienstregeling van twee keer per uur wordt gereden tussen Hilversum en Soest. Op zondag rijden de bussen één keer per uur.

BUURTBUSSEN De buurtbusvereniging is op lijn 572 tussen Amersfoort en Soestdijk door corona veel reizigers kwijtgeraakt. Als gevolg hiervan vervallen doordeweeks de laatste ritten vanuit Soest en Amersfoort. Op zaterdag zal om de twee uur worden gereden. Tenslotte zal buurtbus 575 die rijdt tussen Driebergen en Soest een aangepaste route rijden met enkele nieuwe haltes op de route.

AFSCHALING U-OV en Syntus Utrecht gaan nu aan de slag om op basis van het vastgestelde vervoerplan de dienstregeling 2022 gereed te maken. Deze dienstregeling gaat op 12 december 2021 in en bestrijkt het gehele jaar 2022. Reizigers worden tevoren geïnformeerd door de vervoerders over hoe en wanneer concreet volgend jaar de bussen en trams rijden. Gedurende 2022 zal, in aanloop naar Vervoerplan 2023, worden onderzocht of er mogelijkheden zijn om eerdere afschalingsmaatregelen ongedaan te maken. Verzoeken van reizigers, gemeenten en andere partijen worden daarin meegenomen. laat de provincie weten.

GEHALVEERD Corona heeft het aantal reizigers in het Utrechts openbaar vervoer gehalveerd. Inmiddels neemt het gebruik weer geleidelijk toe maar het is zaak om aan dit herstel te blijven werken. Het plan voor de nieuwe dienstregeling draagt hieraan bij. Door het aanbod intact te laten, kunnen reizigers - ook nadat de beperkingen als gevolg van corona zijn opgeheven - snel en gemakkelijk blijven gebruik maken van het Utrechts openbaar vervoer. De provincie Utrecht heeft de vervoerders daarom gevraagd om ook volgend jaar zoveel mogelijk de huidige dienstregeling te gaan rijden. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt van deze afspraak afgeweken.

VINGER AAN DE POLS Scenario’s om fors te bezuinigen bijvoorbeeld door buslijnen te schrappen zijn op de plank blijven liggen, nu duidelijk is dat de tijdelijke coronasubsidie van het rijk doorloopt tot september 2022. Samen met U-OV en Syntus Utrecht houdt de provincie de vinger aan de pols hoe het openbaar vervoer zich onder invloed van deze maatregelen ontwikkelt. Medio 2022 zal worden gekeken of bijstelling nodig is van deze dienstregeling.

advertentie
advertentie