Voor het onderhoud van de Oude Kerk (foto) en de Emmakerk is geld nodig. De PGS doet een beroep op de bevolking.
Voor het onderhoud van de Oude Kerk (foto) en de Emmakerk is geld nodig. De PGS doet een beroep op de bevolking. Johan van Beek

Kerkbalans: jaarlijkse inzamelingsactie voor onderhoud aan kerken

15 januari 2021 om 08:35 Religie

SOEST De Protestantse Gemeente Soest (PGS) houdt ook dit jaar de inzamelingsactie die landelijk de naam Kerkbalans heeft meegekregen. Daarmee hoopt de PGS financiële middelen te genereren voor het onderhoud aan de kerken. De actie begint maandag 18 januari.

De Open Hof (Smitsveen) wordt en de Wilhelminakerk (Soest-Zuid) is verkocht. Vanaf dit jaar houdt de PGS nog vieringen in de Oude Kerk in de Kerkenbuurt en de Emmakerk in Soestdijk. Het onderhoud aan beide gebedshuizen kost veel geld. Er komt geen overheidssubsidie binnen en ook alle andere kosten, zoals salarissen en pensioenregelingen van predikanten, maar ook die van maatschappelijke en culturele activiteiten worden gedragen door de kerk zelf.

De PGS is daarbij afhankelijk van giften. Daarbij doet de PGS ook een beroep op mensen die geen lid van de kerkgemeente zijn. Voor de gehele bevolking zet de kerk maatschappelijke en culturele projecten op. Zo is er bij de Open Hof in West een inloophuis voor mensen die er behoefte aan heeft om iemand te ontmoeten en/of een kop koffie wil drinken. Deze doelgroep is groter dan de kerkgemeenschap.

In Soest-Zuid start een ‘huiskamer’ waar naast incidentele kortstondige ontmoetingen ook georganiseerde bijeenkomsten worden gehouden om de onderlinge ontmoeting te faciliteren. Iedere Soester is welkom. Ook ondersteunt de kerk waar nodig Soesters financieel. Lid zijn van een kerk speelt hierbij geen rol.

De PGS wil de historische kerkgebouwen behouden voor Soest. Wie hieraan wil bijdragen, kan een bedrag overmaken op bankrekening NL33 RABO 0359 9048 66 t.n.v. Coll. Kerkrentmeesters Prot. Gem. Soest. De PGS heeft de ANBI-status.

Meer informatie is verkrijgbaar bij het kerkellijk bureau van de Protestantse Gemeente Soest via kerkelijkbureau@pgsoest.nl

advertentie
advertentie