Rondje Soestdijk is een van de uitgestippelde wandelroutes.
Rondje Soestdijk is een van de uitgestippelde wandelroutes. RBT Heuvelrug & Vallei

Oktober wandelmaand op de Utrechtse Heuvelrug

Recreatie

SOEST/REGIO Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug voelt bijna alsof je in het buitenland bent. Dat stelt het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei, waarbij Soest ook is aangesloten. Een mooie bijkomstigheid is dat oktober de wandelmaand op de Utrechtse Heuvelrug is.


,,Schilderachtige landschappen wisselen elkaar af met vele historische locaties zoals kastelen en buitenplaatsen en gezellige horeca”, meent het RBT. ,,Het landschap verandert, de bladeren aan de bomen verkleuren en de kastelen, buitenplaatsen, musea en bezienswaardigheden zijn klaar om ontdekt te worden. Daarom staat wandelen in oktober centraal bij het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei.

In de perioden van lockdowns en minder zwaarwegende coronamaatregelen hebben veel mensen (her)ontdekt hoe mooi Nederland is en er veel wandelroutes zijn. ,,Ook levert een mooie wandeltocht een bijdrage aan je fysieke en mentale gezondheid: je maakt je hoofd leeg én zoals Hippocrates zei: lopen is het beste medicijn.

WANDELROUTES Op de website wandelen.opdeheuvelrug.nl zijn wandelroutes voor elk type wandelaar te vinden: van lange-afstandswandelingen tot leuke wandelroutes met kinderen, allemaal met informatie en verhalen over de Utrechtse Heuvelrug. Op de Heuvelrug bestaat ook een uitgebreid netwerk aan TOP’s, startpunten en groene entrees voor een makkelijke start van een wandeltocht. Veel van deze punten bevinden zich in de buurt van een NS-station.

Landschappen met adembenemende zandverstuivingen

UNIEKE PLEKKEN De Utrechtse Heuvelrug staat volgens het RBT bekend om zijn pittoreske dorpjes, unieke historische locaties, prachtige uitkijkplekken en bijzondere natuur. ,,Landschappen met adembenemende zandverstuivingen, uitgestrekte heidevelden en talrijke loof – en dennenbossen wisselen elkaar af en maken dit de perfecte omgeving voor een avontuurlijke wandeltocht. Daarnaast telt de regio meer dan twintig kastelen en buitenplaatsen met elk een unieke verhaal. Van de rijke verhalen van de Grebbelinie tot het militaire erfgoed van de regio. Met onze thema wandelroutes ontdek men alles over het militair erfgoed van de regio of duikt men in de geschiedenis van de prachtige kastelen en buitenplaatsen.”

EVENEMENTEN Op de Heuvelrug vinden veel verschillende wandelevenementen plaats voor jong en oud, perfect om je hoofd lekker leeg te maken. ,,Ga op pad met een gids en laat je verrassen in de tuinen van Paleis Soestdijk of op het Leersumse Veld. Of ga met je (klein)kinderen op paddenstoelenexcursie in Doorn. Bij elke stap die je zet geniet je van uitgestrekte natuurgebieden, heerlijke wandelpaden om te (ver)dwalen, karakteristieke en historische dorpen, prachtige kastelen én het militaire erfgoed.

BELEEFWEEK De herfstvakantie (22 tot en met 30 oktober) staat, net als vorig jaar, in het teken van de Beleefweek. Tijdens deze beleefweek zijn er weer volop activiteiten voor jong en oud om te ervaren wat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt. Alle informatie is te vinden op npuh.nl/beleefweek.

advertentie
advertentie