Afbeelding
Rechtbank Arnhem

Scholieren (12+) online getuigen van zittingen in rechtbank

8 januari 2021 om 10:26 Rechtbank

SOEST/UTRECHT Binnenkort kunnen middelbare scholieren via Skype politierechterzittingen van de rechtbank Midden-Nederland bijwonen. De rechtbank biedt dit aan in samenwerking met https://prodemos.nl/over-prodemos/.

Het online bijwonen van een zitting is een alternatief voor de fysieke groepsbezoeken, die sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer mogelijk zijn. Bijna vijfduizend leerlingen bezochten in 2019 één van de locaties van de rechtbank Midden-Nederland om een zitting bij te wonen. Voor leerlingen een indrukwekkende en belangrijke ervaring. De ruimte in de zittingszaal is op dit moment te beperkt om groepsbezoeken toe te laten. Via Skype kunnen leerlingen vanaf 12 jaar straks in hun klas digitaal een politierechterzitting bijwonen. 

GEVANGENISSTRAF De politierechter behandelt strafzaken waarbij de officier van justitie niet meer dan één jaar gevangenisstraf kan eisen. Deze strafzaken kunnen bijvoorbeeld gaan over een bedreiging, mishandeling, vernieling of diefstal. De politierechter doet in bijna alle gevallen direct na afloop van de behandeling van een zaak mondeling uitspraak. Tijdens een politierechterzitting kunnen leerlingen vanaf 12 jaar een zaak daarom van begin tot eind volgen.

Voor het bijwonen van een online zitting gelden aangepaste huisregels voor scholen. Zo moet de zitting onder toezicht van een docent bekeken worden. Het is dus alleen mogelijk om online een zitting bij te wonen als er fysiek onderwijs wordt gegeven. Er mogen geen geluids- en beeldopnames worden gemaakt van de zitting. En alleen in een klassikale setting kan de docent toezicht houden op deze huisregel. 

Op dit moment kunnen docenten zich vanaf 21 januari inschrijven voor een online zitting. Mocht de lockdown langer duren, wordt het zittingsrooster daarop aangepast. De online zittingen zijn wekelijks op dinsdag of donderdag. Het zittingsrooster met beschikbare data en tijden staat op de site van ProDemos. Docenten kunnen zich ook op de site van ProDemos aanmelden.

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Bezoekinformatie/Paginas/Zitting-bijwonen.aspx

advertentie
advertentie