Afbeelding
Belastingdienst

53 gezinnen uit gemeente Soest getroffen door toeslagenaffaire

10 maart 2021 om 16:57 Politiek

SOEST Tot nu toe is van 53 gezinnen uit de gemeente Soest bekend, dat ze zijn getroffen door de toeslagenaffaire. Dat heeft wethouder Liesa van Aalst in een brief aan de gemeenteraad bekend gemaakt. Ambtenaren staan inmiddels in contact met de betrokkenen om hulp aan te bieden.

Eind vorig jaar deed de gemeente een algemene oproep aan slachtoffers van de landelijke toeslagenaffaire om zich te melden. Daar reageerde lang niet iedereen uit de doelgroep op. Soest kreeg onlangs, net als andere gemeenten, de mogelijkheid van de regering om zelf contact te zoeken met mensen die zijn benadeeld door de affaire. 

MACHTIGING Volgens Van Aalst is er de afgelopen maanden in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt aan een zorgvuldige gegevensuitwisseling tussen Belastingdienst/Toeslagen en gemeenten. Dit heeft geresulteerd in een machtiging van de Belastingdienst/Toeslagen aan de gemeente Soest om namens de Belastingdienst/Toeslagen contact op te nemen met de gezinnen die zich vanuit Soest hebben gemeld. 

,,De lijst van gedupeerden in Soest en Soesterberg waarover wij nu beschikken bestaat op dit moment uit 53 gezinnen”, schrijft wethouder Van Aalst. ,,We zijn gestart met het telefonisch contact zoeken met deze gezinnen. Wanneer zij aangeven hulp te willen bij problemen als gevolg van de toeslagenaffaire ondersteunen wij hen waar dat kan.”

PROBLEMEN Het rijk komt met een compensatieregeling voor de gedupeerde huishoudens, waarbij het de vraag is of die voor iedereen toereikend zal zijn. Maar als gevolg van de affaire is het zeer wel denkbaar dat de getroffen gezinnen tegen veel meer problemen zijn aangelopen. Van Aalst: ,,Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, psychisch welbevinden, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Daarom willen wij als gemeente in contact komen met gezinnen die door het handelen van de Belastingdienst/Toeslagen in de problemen zijn gekomen en hen onze hulp aanbieden. Als gemeente bieden wij ondersteuning aan onze inwoners, ongeacht of al door de Belastingdienst is beoordeeld of diegene aangemerkt kan worden als gedupeerde of niet.

TOTAALOPLOSSING Van Aalst wijst de raad ook op twee landelijke ontwikkelingen. ,,Het kabinet verzocht gemeenten al hun vorderingen op gedupeerde ouders weg te strepen. Het VNG-bestuur stelde bij de algemene ledenvergadering van 12 februari 2021 voor om alleen onder een aantal strikte voorwaarden in te stemmen met dit verzoek van het kabinet. Met dit voorstel is de overgrote meerderheid van de gemeenten akkoord gegaan. Een van de voorwaarden is dat er een totaaloplossing komt voor alle schulden, dus ook voor private schulden. Anders schieten gedupeerden er niets mee op. De VNG wil dit verder met de Belastingdienst uitwerken. Zodra daar meer over bekend is, zullen wij u verder informeren.”

Een andere ontwikkeling is dat de Eerste Kamer op 2 maart een amendement heeft aangenomen dat regelt dat de invordering van schulden bij gedupeerde ouders tijdelijk wordt gepauzeerd. Deze ‘pauzeknop’ voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de 30.000 euro of andere compensatie. ,,Ouders hoeven zich komend jaar geen zorgen te maken over beslagleggingen naar aanleiding van hun schulden”, aldus Van Aalst.

advertentie
advertentie