22 van de 29 raadsleden stemden donderdagavond in met de meerjarenbegroting.
22 van de 29 raadsleden stemden donderdagavond in met de meerjarenbegroting. Johan van Beek

Meerjarenbegroting Soest: oppositie vangt bot bij coalitie

6 november 2020 om 00:58 Politiek

SOEST Een huishouden gaat gemiddeld ongeveer 60 euro meer aan woonlasten betalen. De bezuiniging van 92.000 euro op de welzijnssector gaat per 1 januari gewoon door, net als de tariefsverhogingen voor de sport (in vier jaar oplopend van 75.000 naar 175.000 euro). De hondenbelasting blijft gehandhaafd.

Voor de oppositie in de Soester gemeenteraad viel er donderdagavond geen eer te behalen bij de besluitvorming over de meerjarenbegroting. Op enkele punten probeerden de acht fracties die geen wethouder leveren in te breken, maar de regeringspartijen gaven geen duimbreed toe op de financiële meetlat. De oppositie ving bot.

GGS, VVD, D66 en CU/SGP -met VVD-fractievoorzitter Erik de Wilde in de rol van chaperon voor Liesa van Aalst, de liberale wethouder van financiën- weigerden te sleutelen aan de in hun ogen ‘evenwichtige begroting’. Evenwichtig omdat qua bezuinigingen de pijn verdeeld is over de drie beleidsgebieden in Soest, omdat eigenlijk alle voorzieningen in stand blijven, omdat er links en rechts (over de rug van de burger) inkomstenverhogingen worden gerealiseerd en omdat er ook is ‘geflappentapt’ uit de Algemene Reserve om het grote gat op de begroting te dichten.

De fracties die niet in de lokale regeringscoalitie zitten, kregen alleen voor elkaar dat de Natuur- en Milieu Educatie op Kinderboerderij De Veenweide in elk geval volgend jaar in de huidige vorm doorgaat. Die handreiking kwam van wethouder Aukje Treep (GGS), niet van de coalitiefracties. Het college gaat wat broekzak-vestzak transacties plegen om dit begrotingstechnisch op te lossen.

Voor de rest bleef de oppositie donderdag met lege handen zitten. Niettemin stemden uit deze hoek van het politieke spectrum ook LAS, CDA, GroenLinks en Burgerbelangen in met de meerjarenbegroting, waarmee het papieren toekomstperspectief voor de gemeentekas voor de komende vier met 22 tegen zeven stemmen werd aangenomen.

WELZIJN Met name nieuwkomer Tijs de Ruijter (hij volgde donderdag Rosan Coppes op) pleitte ervoor om de bezuiniging in de welzijnssector (,,Het enige waar we in deze moeilijke tijd op kunnen steunen”) te schrappen. Dat ‘kleine beetje’, 92.000 euro, zou wat hem betreft best uit de Algemene Reserve gehaald kunnen worden. Maar Erik de Wilde (VVD) en Rolf-Jan Sielcke gingen bovenop dit lokale noodfonds zitten. De reserves zijn er om incidentele, onverwachte tekorten op te kunnen vangen, en zulke tegenvallers zijn volgens De Wilde en de coalitie niet ondenkbaar in deze coronacrisis. Bovendien zit er met vijf miljoen euro eigenlijk al één miljoen euro te weinig in de reservepot, aldus de coalitie.

Om dezelfde reden torpedeerde De Wilde ook de motie om de tariefsverhoging voor de sport een jaar uit te stellen. Volgens onder anderen Hans Boks (LAS) hebben de clubs het in de coronacrisis en de competities die stilliggen moeilijk door inkomstenderving en (dreigend) ledenverlies en kunnen ze hogere kosten er in dit stadium niet bij hebben. Maar De Wilde parkeerde de bus voor het doel van Van Aalst.

0,25 PROCENT OZB Boks stelde daarop voor om de ozb niet met twee, maar met 2,25 procent te verhogen, zodat de tariefsverhoging voor de sport met een jaar kan worden uitgesteld, én de Natuur- en Milieu Educatie gewoon door kan gaan, maar zelfs die dekking kon de goedkeuring van De Wilde en co niet wegdragen. De meeste oppositiepartijen toonden zich dan ook zeer teleurgesteld over het feit dat de coalitie hen geen enkele bewegingsvrijheid gaf.

GEEN DEKKING ,,Dit is de begroting van de coalitie”, luidde een van de verwijten. De Wilde: ,,Dat is niet zo, ik heb ook grote problemen met deze begroting. De VVD wil liever geen lastenverzwaring en is tegen verhoging van de ozb, maar de pijn wordt verdeeld. We accepteren dit omdat we onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen.” De fractievoorzitter van de VVD verweet de oppositiepartijen dat ze geen goede dekking aandroegen voor hun wijzigingsvoorstellen.

Toch wel opmerkelijk was dat de gemeenteraad donderdag vier uur nodig had om te discussiëren over een totaalbedrag van iets meer dan 200.000 euro, nog geen 0,2 procent van de gemeentelijke begroting van 130 miljoen euro.

Er was natuurlijk ook nog het jaarlijkse riedeltje van Johan Baks (Burgerbelangen) die de hondenbelasting wil afschaffen. Hij kreeg DSN, Soest2002 en POS met zich mee, maar werd zoals gebruikelijk door een grote raadsmeerderheid teruggefloten.

SOCIAAL DOMEIN Soest zit financieel in onrustig vaarwater. Het rijk houdt de hand op de knip en maakt veel te weinig over om alle kosten binnen het Sociaal Domein te dekken. De cijfers van alle gemeenten slaan hierdoor rood uit. Daarom moet Soest ook op dat vlak bezuinigen. De huishoudelijke hulp voor mantelzorgers wordt geschrapt. Verder hoopt Soest geld te besparen door goedkopere zorg in te slaan.

Door Johan van Beek

advertentie
advertentie