Het ziet ernaar uit dat veehouder Van Dorresteijn definitief niet zijn bedrijf in de polder mag vestigen.
Het ziet ernaar uit dat veehouder Van Dorresteijn definitief niet zijn bedrijf in de polder mag vestigen. Hans Veltmeijer

Soest biedt geen ruimte voor agrarisch bedrijf Van Dorresteijn

14 oktober 2020 om 16:57 Politiek

SOEST Het oprichten van een agrarische bedrijf voor Van Dorresteijn aan de Peter van den Breemerweg is geen optie, stelt het college. ,,Aan de Peter van den Breemerweg zelf noch in de regio zijn mogelijke locaties gevonden.” Het college wil de zoektocht nu beëindigen.

Het stelt dat het een ‘zorgvuldige’ verkenning heeft uitgevoerd, maar eenvoudigweg geen geschikte plek voor de veehouder heeft gevonden. In november bepaalt de gemeenteraad of er nu een punt kan worden gezet kan de speurtocht.

André van Dorresteijn had een agrarisch bedrijf aan de Insingerstraat. Hij wil zijn bedrijf verplaatsen naar de zuidkant van de Peter van den Breemerweg. Op zijn perceel aan de Insingerstraat heeft hij inmiddels binnen de bebouwde kom woningen laten bouwen. Vanaf 2012 zijn rondom nieuwbouw in de polder van Soest uitgebreide gesprekken geweest en ook diverse onderzoeken gedaan. 

VERKENNING De gemeenteraad heeft in mei dit jaar uitspraak gedaan over welke besluiten er formeel nog genomen moeten worden. Als eerste wil de raad het begin dit jaar ingediende verzoek om wijziging van het geldende bestemmingsplan voor het bouwen van een agrarisch bedrijf formeel weigeren. Als tweede vroeg de raad een nadere verkenning naar maximale bebouwingsmogelijkheden op het terrein van de agrariër aan de zuidzijde van de weg. Als derde wilde de raad weten of er in de regio Eemland of West Veluwe agrarische bebouwing vrijkomt die voldoet aan de wensen van de heer Van Dorresteijn.

AANGETAST Uit een onafhankelijk onderzoek is volgens het college van Soest gebleken dat nieuwe agrarische bedrijfsbebouwing niet aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg kan worden gesitueerd. Het past niet binnen de waardevolle ontginningsstructuur van de Peter van den Breemerweg. Bebouwing staat namelijk alleen aan de noordzijde van de weg. Nieuwe bebouwing aan de zuidzijde tast deze structuur aan, aldus de onderzoekers. Daarnaast kan het een precedent opleveren voor andere toekomstige ontwikkelingen aan de zuidzijde, stelt het college. De openheid en zichten zouden dan steeds verder worden aangetast. Een nieuw agrarisch bedrijf is ook in strijd met de Provinciale Ruimtelijke Verordening.

GEEN BEBOUWING Van Dorresteijn wil daarom dat het bestemmingsplan wordt aangepast, zodat hij er wel kan bouwen. Maar het college stelt de raad nu voor om dat verzoek niet te honoreren en dus géén bebouwing toe te staan.

In het rapport wordt d conclusie getrokken dat er voor de veehouder geen alternatieve mogelijkheden zijn voor geschikte vrijkomende agrarische gebouwen in de regio Eemland en West Veluwe.

De kwestie worden besproken in de opiniërende raad van 19 november en de besluitvormende raad van 26 november.

advertentie
advertentie