Afbeelding
Foto: Unsplash

Steeds meer glasvezelaansluitingen in Nederland: waarom zou je overstappen?

3 februari 2022 om 07:00 Partnercontent

Glasvezel internet is snel terrein aan het winnen in Nederland. Waar er in 2019 nog maar 180.000 huishoudens aangesloten waren op een glasvezelnetwerk, zijn dat er eind 2021 al 4,25 miljoen. Daarmee is meer dan de helft van de 8 miljoen huishoudens in Nederland aangesloten. Lang niet al deze huishoudens maken echter al gebruik van hun glasvezelaansluiting: zo 1,8 miljoen huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement voor glasvezel internet. Wel begint duidelijk zichtbaar te worden dat het aandeel van kabelinternet daalt, hoewel nog steeds veel meer mensen gebruikmaken van kabelinternet dan van glasvezel internet. Dit terwijl er genoeg goede redenen zijn om wél de overstap naar glasvezel internet te maken.

Meer bandbreedte, stabielere verbinding

We vragen steeds meer van onze internetverbinding. Steeds minder kijken we naar lineaire televisie en steeds vaker kijken we naar films en series via streamingsdiensten, waarbij de content via de internetverbinding binnengehaald moet worden. Ook sluiten we steeds meer apparaten aan op dezelfde internetverbinding, omdat er steeds meer handige gadgets binnen bereik van consumenten komen die van ons huis een smart home kunnen maken. Daarnaast werken we steeds meer thuis en vragen we dus ook overdag meer van onze internetverbinding thuis. Waar dit met de beperkte bandbreedte van DSL-internet en kabelinternet problemen kan opleven voor de stabiliteit van de internetverbinding, is het glasvezelinternet berekend op de hogere vraag en biedt het de meest stabiele internetverbinding.

Hogere downloadsnelheden

Hand in hand met het feit dat we steeds meer vragen van onze internetverbinding, gaat ook de behoefte voor een razendsnelle internetverbinding. We willen niet lang wachten tot Netflix een aflevering of film geladen heeft, en al helemaal niet dat hij halverwege opnieuw moet gaan laden om verder te kunnen afspelen. Ook spelen we vaker steeds zwaarder wordende online games waarbij een snelle internetverbinding cruciaal is voor het speelplezier. Glasvezel internet biedt met afstand de hoogste downloadsnelheden.

Hogere uploadsnelheid

Is het je wel eens opgevallen dat je relatief snel een film kunt laden en afspelen op Netflix, maar dat het verzenden van een videobestand van vergelijkbare lengte en kwaliteit via bijvoorbeeld WeTransfer een stuk langer duurt? Dat komt omdat bij DSL-internet en kabelinternet de uploadsnelheid een stuk lager ligt dan de downloadsnelheid. Dit is het gevolg van de beperkte bandbreedte van deze netwerken. Alleen bij glasvezel internet wordt een uploadsnelheid geboden die gelijk is aan ook al bijzonder hoge downloadsnelheid. Zo kun je dus even snel data versturen als ontvangen. Dat is prettig voor mensen die vanuit huis werken én voor zij die graag online games spelen.

Andere aanbieders

Hoewel glasvezel specifiek door een bepaalde partij of samenwerkende partijen wordt aangelegd, wil dat niet zeggen dat je enkel van die partij de diensten moet afnemen wanneer je gebruik wilt gaan maken van glasvezel internet. In Soest is er zelfs een zeer ruim aanbod aan aanbieders van glasvezel internet en televisie. Dit kan omdat beheerders van een glasvezelnetwerk hun netwerk ook kunnen verhuren aan andere aanbieders. Zo blijft er wat te kiezen voor huishoudens en is er ‘gewoon’ sprake van concurrentie, iets wat bij kabelinternet bijvoorbeeld niet het geval is.

Het moge duidelijk zijn dat glasvezel internet de toekomst van internetverbindingen in Nederland is. Te meer omdat je ook een televisieabonnement kunt afnemen bij een abonnement voor glasvezel. Dat maakt de overstap naar een glasvezel abonnement ook weer een stukje laagdrempeliger.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie