Afbeelding
Foto door Eva Elijas via Pexels

Waarmee houdt u rekening bij het plannen van een uitvaart?

20 september 2021 om 10:05 Partnercontent

Het plannen en organiseren van een uitvaart van een vriend of één van uw familieleden is een bijzondere ervaring. Het overlijden van een naaste brengt veel verdriet met zich mee, maar tijdens deze moeilijke tijd wilt u er uiteraard voor zorgen dat er op een speciale manier afscheid kan worden genomen. Om u te helpen bij het maken van belangrijke beslissingen omtrent een uitvaart, zetten we in dit artikel de belangrijkste aspecten op een rijtje. 

De vorm van lichaamsbeschikking 

De eerste orde van zaken bij het plannen van een uitvaart is het kiezen van een vorm van beschikking. In Nederland zijn er drie verschillende vormen van beschikking, namelijk crematie, een traditionele begrafenis of het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Afhankelijk van de persoonlijke waarden van uw naaste kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een groene begrafenis of het verspreiden van de assen op zee. 

Het type herdenkingsdienst 

Bij het kiezen van het type herdenkingsdienst kan de voorkeur genomen worden voor een traditionele uitvaart. Dit houdt dat dat de rouwende familie een bezoek kan brengen aan degene die is overleden alvorens vrienden en andere familieleden de gelegenheid hebben op afscheid te nemen. Wanneer een overledene gecremeerd wordt, dan kan er tevens gekozen worden om voorafgaand aan de crematie een uitvaartdienst te laten plaatsvinden. Als u op zoekt bent naar een uitvaartdienst bij u in de buurt, neem dan eens een kijkje bij het groene herdenkingspark Westgaarde, het uitvaartcentrum en crematorium van Amsterdam. 

Een uitvaart naar wens 

Bij een uitvaart is het van belang dat het unieke leven van de overledene wordt geëerd. Als u of familieleden op de hoogte zijn van een bepaalde voorkeuren van degene die is overleden, dan doet u er goed aan om deze voorkeuren speciale aandacht te geven tijdens de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan het afspelen van bepaalde muziek, een persoonlijk overlijdensbericht of de organisatie van bepaalde activiteiten. De mogelijkheden en voorkeuren zijn eindeloos, en zijn een bijzondere manier om het karakter en de geest van de overledene vast te leggen op deze speciale dag. 

De rustplaats

Het is belangrijk om waarde te hechten aan de laatste rustplaats. Dit kan een begraafplaats zijn, een veelvoorkomende optie voor degenen die de voorkeur hebben om traditioneel begraven te worden. Wanneer er een crematie heeft plaatsgevonden zijn de beschikbare opties voor een rustplaats talrijk. Enkele voorbeelden van een rustplaats voor gecremeerde overblijfselen zijn onder meer verstrooiing op een bijzondere plaats of plaatsing in een mausoleum. 

Wanneer u op zoek bent naar een uitvaart naar wens en u dit wilt laten organiseren door ervaren uitvaartbegeleiders, bezoek dan pc.nl voor meer informatie.  

advertentie
advertentie