Afbeelding
Foto door mohamed hassan form PxHere

Cybermisdaad stijgt enorm in Soest

20 september 2021 om 08:17 Partnercontent

Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Volgens de politie telt de gemeente Soest in 2021 een record aantal geregistreerde cybermisdaden. Alleen in de eerste 6 maanden al werd er 21 keer aangifte gedaan van een cybermisdaad. Dit is bijna net zoveel als heel vorig jaar (22 aangiftes), en ongeveer zoveel als alle aangiften in de voorgaande vier jaren bij elkaar (23 aangiften van 2016 t/m 2019).

Met een flinke daling in het aantal inbraken, diefstal en autokraken, lijkt het erop dat de criminelen ook vanuit thuis zijn gaan werken. Maar echt vreemd is dit niet. We maken allemaal steeds meer gebruik van het internet en grote delen van ons leven staan online of in onze telefoons. Daarbij worden er erg weinig cybermisdaden opgelost. Het is dus een lucratieve bezigheid met weinig risico’s voor oplichters.

Volg deze 4 regels, om zo veilig mogelijk te blijven online:

1. Update je software 

Hackers hebben tijd nodig om een ingang in software te vinden. Tegen de tijd dat ze het gekraakt hebben, ligt er al een nieuwe versie klaar. Het enige dat je zelf hoeft te doen is de update accepteren en je apparaat een minuut of tien met rust te laten.

2. Gebruik een goede virusscanner

Oplichters gebruiken virussen om ongemerkt toegang te krijgen tot je apparaat en je gegevens. Een goede virusscanner wordt constant bijgewerkt met de nieuwste gevaren. Je kunt dan door middel van een app automatisch je apparaat en inkomende e-mails scannen en eventuele virussen verwijderen.

3. Gebruik een VPN op gedeelde netwerken 

Oplichters maken gebruik van openbare wifinetwerken om internetverkeer van gebruikers te onderscheppen. Als je in een hotel, op een terrasje of in de trein zit te internetten, kunnen ze met simpele software ‘meekijken’.

Door een VPN te gebruiken, wordt al je internetverkeer versleuteld en via een server omgeleid. Op deze manier kunnen anderen op het netwerk de informatie niet lezen en ook niet weten waar het vandaan gekomen is of naartoe gaat. VPN diensten hebben ook meestal een app, waar je maandelijks of jaarlijks voor moet betalen. Dit vereist net zo weinig technische kennis als voor je antivirussoftware of de software-update.

4. Geef je gegevens niet aan anderen

Hoeveel technische hulpmiddelen er ook zijn, techneuten kunnen mensen niet beschermen tegen hun eigen fouten. Zelfs de beste VPN en virusscanner kunnen je niet helpen als je zelf geld overmaakt of je bankgegevens geeft aan oplichters.

Helaas is een groot deel van cybercriminaliteit nog steeds een vorm van ouderwetse oplichting. Je betaalt voor mooie praatjes en loze beloften. Tegen de tijd dat jij erachter komt dat je om de tuin bent geleid, is de dader allang verdwenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie