Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zolder ombouwen tot kantoor populair onder woningbezitters

17 september 2021 om 14:54 Partnercontent

De kans lijkt groot dat de manier van werken binnen organisaties sinds de pandemie blijvend veranderd is. Hoewel niet verwacht wordt dat men de komende tijd volledig vanuit huis zal werken, is een volledige terugkeer naar kantoor ook niet aan de orde bij de meeste bedrijven. Het maakt dat woningbezitters zoeken naar mogelijkheden om een blijvende kantoorruimte in huis te creëren. Mede ook gestimuleerd door werkgevers die bureaus, bureaustoelen en bijvoorbeeld extra schermen aanbieden voor thuis. De zolder is hierbij de populairste ruimte. Men voorziet de zolder van een tussenwand, een Velux dakraam en bijvoorbeeld een airconditioning. Verhuizen is door de krapte op de woningmarkt vaak geen optie.

Voldoende frisse lucht en daglicht belangrijk

Om goed te kunnen werken op zolder, is het belangrijk de ruimte van voldoende frisse lucht en daglicht te voorzien. De keuze voor een Velux- of bijvoorbeeld Fakro dakraam is om die reden een verstandige. Normale lampen maken dat je tijdens een werkdag al snel een duf gevoel ervaart en je jezelf daarbij minder makkelijk kunt concentreren voor een langere tijd. Ook frisse lucht draagt bij aan de concentratie. Op warme dagen is het niet altijd mogelijk om een dakraam open te zetten. Het leidt immers tot een stroom van warme lucht, welke de ruimte binnendringt. Door airconditioning te installeren los je dit eenvoudig op.

Kies het juiste meubilair

Voorkom lichamelijke klachten, door het juiste meubilair in de werkkamer te gebruiken. Het bureau moet op de goede hoogte worden ingesteld, evenals de bureaustoel. Doe je dit niet, dan is de kans op klachten aan de knieën, nek en bijvoorbeeld rug groot.

Zorg voor voldoende ontspanning tijdens de werkdag

Een belangrijk nadeel van het werken vanuit huis, is het feit dat men over het algemeen minder buiten komt. Daarbij zijn we geneigd om vroeg te beginnen en tot laat op de avond door te werken. De scheidslijn tussen privé en werk is kleiner geworden. Dit komt overigens niet alleen door het thuiswerken, maar ook door een steeds betere bereikbaarheid van collega’s. De telefoon die men van een werkgever krijgt wordt steeds vaker ook als privé toestel gebruikt. Een alternatief is het toevoegen van een eSIM van de werkgever aan de persoonlijke telefoon van een medewerker. Het zorgt voor gemak, maar tegelijkertijd voor een dunne grens tussen werk en privé.

Aantal burn-outs is toegenomen

Dat ontspanning belangrijk is, blijkt wel uit het feit dat het aantal burn-outs onder Nederlandse medewerkers van organisaties de afgelopen periode is toegenomen. De verwachting is dat die trend nog niet direct zal veranderen na de pandemie. Mede doordat de pandemie een nieuwe druk met zich meebrengt. We gaan weer naar kantoor, voelen de druk om nieuwe sociale contacten aan te gaan met bijvoorbeeld een nieuwe collega, enzovoorts. Ook die sociale druk kan impact hebben op iemands gesteldheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie