Afbeelding
Garagedeur

Een garagedeur kopen - zo kies je het perfecte model

15 april 2021 om 13:36 Partnercontent

Wil je een (nieuwe) garagedeur kopen? Dan valt er meer te kiezen dan je denkt. Er zijn verschillende modellen garagedeuren, elk met hun eigen uiterlijk en prijskaartje. Ook kan je kiezen voor materiaal met een goede isolatie en voor elektrische bediening. Lees hier hoe je snel jouw perfecte garagepoort uitkiest.

Welk model garagedeur is geschikt voor jou?

Een deur binnenshuis slaat altijd op dezelfde manier open. Dat geldt niet voor een garagedeur. Er zijn verschillende modellen garagedeuren, en welk model je kiest bepaalt hoe makkelijk je ze kan openen, hoeveel ruimte ze innemen of besparen, en hoe jouw garage eruit komt te zien.

1. Een kanteldeur

Deze bestaat uit één (stalen) plaat in rails, die je naar boven toe beweegt en langs het plafond van de garage wegklapt. Daardoor kan je niets tegen het dak ophangen en je auto niet vlak voor de deur parkeren. Deze deuren zijn goedkoop, maar vaak niet goed geïsoleerd. Ook kan het openen van de deur vrij zwaar zijn.

2. Een roldeur

De roldeur bestaat uit dunne horizontale strips die flexibel aan elkaar vastzitten. Dat betekent dat je de roldeur als een stuk papier kunt oprollen, waarbij hij in een behuizing valt en geen plafond- of vloerruimte inneemt. De prijs van roldeuren is laag, maar deze dunne deuren hebben geen hoge isolatiewaarde. Ook is het voor een inbreker vrij eenvoudig om de deur te slopen.

3. Een sectionaalpoort

Deze poort houdt het midden tussen een roldeur en een kanteldeur. Hij bestaat uit scharnierende horizontale platen, die ook in een behuizing kunnen worden opgerold. Ook dit bespaart je ruimte, en bovendien kan een sectionaaldeur beter geïsoleerd zijn dan een roldeur.

4. Een openslaande garagedeur

Dit is een chique optie met twee brede deuren die als een binnendeur openklappen. Dat geeft je garagepoort de looks van ouderwetse staldeuren, wat veel mensen aantrekkelijk vinden. Deze deuren zijn goed geïsoleerd en ook inbraakwerend, maar ze kosten (veel!) meer dan de andere opties. Houd er rekening mee dat je buiten de garage niets in de cirkel van de openslaande deuren kan neerzetten.

Wil je een loopdeur in de garagepoort?

Welk model je ook kiest: een garagepoort met loopdeur zorgt dat je snel je garage kan in- en uitlopen zonder de hele poort te hoeven openen. Dat maakt dit een slimme keuze als je vaak in je garage zult zijn of hem gebruikt als hoofd- of zij ingang van je woning. Een garagepoort met loopdeur is vooral praktisch en extra mooi bij openslaande deuren, maar kan even goed in een sectionaaldeur en kantelpoort worden gemonteerd.

Een garagedeur van staal, PVC of hout?

Zeker bij de luxere types garagepoorten heb je een ruime keuze tussen de materialen waarin een deur uitgevoerd kan zijn. Dat bepaalt de stevigheid en de uitstraling van de deur, en ook de isolerende werking ervan. Voor elk materiaal geldt dat je het in principe in elke gewenste kleur kunt (laten) schilderen, als een standaard witte of grijze garagedeur niet aansluit bij de rest van jouw woning.

Goedkope kantelpoorten zijn bijna altijd van staalplaat gemaakt: een goedkoop en stevig, maar meestal slecht geïsoleerd materiaal. Als je verwarming in je garage hebt of wilt aanbrengen, verlies je heel veel warmte via zo’n deur en betaal je stookkosten voor niks. De sectionaal- en roldeuren zijn vaak van staal of PVC, en kunnen slecht tot goed geïsoleerd zijn. De laatste optie, openslaande deuren, worden van PVC of van echt hout gemaakt. Hout is natuurlijk prachtig en isoleert vrij goed, maar heeft wel onderhoud nodig.

Wil je een met de handbediende of elektrische garagedeur?

Dit is een vrij voor de hand liggende keuze. Een garagedeur die je met de hand bediend is goedkoop, maar je moet telkens naar de deur lopen en kracht zetten om je auto naar binnen of naar buiten te rijden. Het alternatief is een elektrische garagepoort te kiezen.

Zo’n elektrische garagepoort wordt aangedreven door één of twee motortjes, die je met een paneel, afstandsbediening, of zelfs met een app op je telefoon kan openen of sluiten. De meerprijs van een elektrische garagedeur ligt tussen de €200 en €800, maar zo’n deur bespaart je op de lange baan veel moeite en irritatie. Zeker als je ouder of slecht ter been bent is dit een uitkomst.

Met deze prijzen moet je rekening houden

Elk model garagedeur heeft zijn eigen prijskaartje. Dit zijn de gemiddelde tarieven voor het laten installeren ervan door een vakman.

• Een kanteldeur laten installeren kost tussen de €400 en €700.
• Een roldeur laten installeren kost tussen de €500 en €800.
• Een sectionaalpoort laten installeren kost tussen de €600 en €900.
• Een openslaande garagepoort laten installeren kost tussen de €1.500 en €3.000.

Je kan op deze prijzen besparen door offertes van lokale leveranciers op te vragen. Kijk bijvoorbeeld eens op Bestelgaragedeur.nl, een leverancier in deze omgeving. Het kan ook zomaar zijn dat je via Marktplaats of social media voor een zacht prijsje een mooie tweedehands deur op de kop kunt tikken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie