Afbeelding
Handgeschakelde auto

Veelvoorkomende problemen van de koppeling

21 januari 2021 om 11:00 Partnercontent

De koppeling is een belangrijk onderdeel van de handgeschakelde auto, die zeker niet gemist kan worden bij het besturen van de auto. Er zijn een aantal problemen die geregeld bij auto’s voorkomen. De koppeling bestaat hoofdzakelijk uit drie onderdelen: de koppelingsplaat, drukgroep en druklager. Deze onderdelen kunnen alle drie hevig slijten bij het gebruik van de auto. Wanneer er té lang wordt doorgereden met een versleten koppeling, zullen ook andere bijbehorende onderdelen vervangen moeten worden. Dit wil je natuurlijk niet, dus wanneer je problemen merkt bij je auto, laat het dan zo snel mogelijk nakijken.

Alle problemen op een rijtje

Een versleten koppeling kan verschillende oorzaken hebben van slijtage. Allereerst kan de koppeling gaan slippen of happen. Dit is een probleem dat vaker bij nieuwere auto’s voorkomt. Wanneer een koppeling nog niet is versleten maar wel vettig is, gaat de koppeling slippen. Deze vettigheid komt door het lekken van de keerring. Hierdoor komt olie op de as en ook op de koppeling. Door deze smerende werking gaat de auto slippen en kan de olie verbranden. Als dit probleem voorkomt in jouw auto moet niet alleen de koppeling worden vervangen maar ook de keerring. Dit is een pittige klus omdat de keerring van binnenuit is gemonteerd.

Naast een té gesmeerde koppeling, kun je ook een koppeling hebben die niet goed ontkoppelt. Hierdoor heeft de koppeling te veel wrijving. Je kunt een koppeling die niet helemaal ontkoppelt ontdekken aan het feit dat de auto met een lopende motor niet gemakkelijk in de eerste versnelling wil. Als dit met een uitgeschakelde auto wel kan eenvoudig gaat, betekent dit dat de koppeling aan vervanging toe is.

Als derde kan het zijn dat er een gierend geluid hoorbaar is wanneer je de koppeling ontkoppelt. Wanneer onderdelen van de koppeling slijtage vertonen, kan dit hoorbaar zijn in dit gierende geluid.

Als laatste kan het zijn dat je de koppelingspedaal voelt bibberen bij het opkomen. Je voelt dan dat de motor schokkerig aangerijpt. Dan is de tweemassa vliegwiel versleten. Dit wiel zit niet in iedere auto, voornamelijk standaard in dieselauto’s. De veren zijn dan niet sterk genoeg om de koppeling soepel tot stand te laten komen.

Merk je dat jouw auto toe is aan een nieuwe koppeling? Boek dan eenvoudig via mijngarage.nl een afspraak. Bekijk via de website alle garages.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie