Afbeelding
(Afbeelding: TradingEconomics)

Blijven de Amerikaanse rentetarieven hoog genoeg voor een obligatiekoorts in 2024?

4 maart 2024 om 16:06 Partnercontent

Met het nieuws dat de Amerikaanse inflatie licht is gestegen, is er hernieuwde belangstelling ontstaan voor de obligatiemarkten vanwege de vooruitzichten van ‘langer hogere’ rentetarieven die meer voordelige opbrengsten bieden. Moeten beleggers steeds meer naar obligaties kijken als de inflatie aanhoudt?

De Amerikaanse economie heeft in 2024 de aandacht getrokken met haar rentebeleid, vooral vanwege de gevolgen voor de obligatiemarkten. Naarmate de inflatie stijgt, staan beleggers voor de uitdaging om rendabele investeringen te vinden die hen beschermen tegen koopkrachtverlies. Deze situatie heeft geleid tot een hernieuwde belangstelling voor obligaties, omdat beleggers hopen te profiteren van hogere rentetarieven. Maar blijven de Amerikaanse rentetarieven hoog genoeg voor een obligatiekoorts in 2024?

Inflatie in de VS viel vorige maand hoger uit dan verwacht, met een jaarlijkse groei van 3,1% in januari tegenover de voorspelde 2,9%. Deze cijfers zorgden voor een verkoopgolf op Wall Street. Hoewel de Amerikaanse economie over het algemeen robuust is gebleven, ervaren veel Amerikanen nog steeds financiële druk. De consumentenprijsindex steeg met 0,3% op maandbasis, wat hoger was dan verwacht. De kernindex, die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, steeg ook van 0,3% naar 0,4%. De stijging in januari werd voornamelijk gedreven door hogere kosten voor huisvesting, motorrijtuigenverzekeringen en medische zorg. Ondanks deze cijfers toonde een enquête van de Universiteit van Michigan een opleving van het consumentenvertrouwen.

De recente stijging van de inflatie in de Verenigde Staten heeft de obligatiemarkten in beweging gebracht. Beleggers zijn op zoek naar veilige havens om hun kapitaal te beschermen tegen inflatoire druk. Obligaties worden vaak gezien als een aantrekkelijke optie tijdens periodes van toenemende inflatie, omdat obligaties met vaste rente hogere opbrengsten kunnen bieden om de stijgende kosten van levensonderhoud te compenseren.

Een van de belangrijkste factoren die de interesse in obligaties heeft aangewakkerd, is de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven op een ‘hoger voor langer’-koers zal houden. Deze beleidsbeslissing is bedoeld om de inflatie onder controle te houden en tegelijkertijd de economische groei te ondersteunen. Als gevolg hiervan kunnen obligaties een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid blijven bieden voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele rendementen in een onzekere marktomgeving.

Het is echter belangrijk op te merken dat obligaties niet zonder risico zijn. Naarmate de rentetarieven stijgen, kunnen obligatieprijzen dalen, waardoor beleggers kapitaalverlies kunnen lijden als ze gedwongen worden hun obligaties vroegtijdig te verkopen. Daarnaast kunnen obligaties gevoelig zijn voor andere economische en marktfactoren, zoals de gezondheid van de economie, geopolitieke spanningen en veranderingen in het monetaire beleid.

Maxim Manturov, hoofd van het investeringsonderzoek bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “Er zijn verschillende belangrijke factoren die Wall Street’s interesse in obligaties in 2024 aanwakkeren:

Verwachting van piekrentetarieven. Velen op Wall Street geloven dat de rentetarieven waarschijnlijk hun hoogtepunt hebben bereikt in deze economische cyclus, wat betekent dat de tarieven waarschijnlijk niet hoger zullen worden. Deze overtuiging komt voort uit tekenen van afnemende inflatie en zorgen over economische groei. Lagere rentetarieven maken bestaande obligaties aantrekkelijker, waardoor hun prijzen stijgen en het potentiële rendement voor beleggers toeneemt.

Op zoek naar een veilige haven: Met aanhoudende geopolitieke spanningen en een volatiele aandelenmarkt wenden sommige beleggers zich tot obligaties als een veiliger beleggingscategorie. Obligaties bieden stabiliteit en een meer voorspelbare inkomstenstroom in vergelijking met aandelen, die onderhevig kunnen zijn aan marktfluctuaties.

Mogelijkheid tot renteverlaging: Hoewel niet universeel erkend, verwachten sommige marktdeelnemers dat de Federal Reserve en andere centrale banken later in 2024 of begin 2025 de rentetarieven zullen gaan verlagen. Als dat gebeurt, zullen obligatieprijzen verder stijgen, wat extra rendement biedt voor degenen die vroeg hebben gekocht.”

Ondanks deze risico’s blijven obligaties een belangrijk onderdeel van een gebalanceerde beleggingsportefeuille. Door hun vermogen om stabiele inkomsten te genereren en kapitaalbescherming te bieden, kunnen obligaties beleggers helpen hun risico’s te beheersen en hun algehele rendement te verbeteren. Met de verwachting van ‘hoger voor langer’ rentetarieven, kunnen obligaties een aantrekkelijke keuze blijven voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en rendement in hun portefeuille. Een andere benadering die beleggers kunnen overwegen om hun blootstelling aan obligaties te vergroten, is door Exchange-Traded Funds (ETF’s) op te nemen in hun portefeuille. ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om op een eenvoudige en kosteneffectieve manier te investeren in een breed scala aan obligaties, waardoor ze hun risico kunnen spreiden over verschillende obligatiecategorieën, looptijden en kredietkwaliteiten.

Het is echter belangrijk voor beleggers om hun beleggingsstrategieën aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden en hun risicotolerantie te evalueren voordat ze obligaties toevoegen aan hun portefeuille. Door goed geïnformeerd te blijven en de marktontwikkelingen nauwlettend te volgen, kunnen beleggers profiteren van de kansen die de obligatiemarkten bieden, zelfs in een omgeving van toenemende inflatie en rentestijgingen. De vraag blijft: zullen de Amerikaanse rentetarieven hoog genoeg blijven om een obligatiekoorts in 2024 te rechtvaardigen? De tijd zal het leren.

advertentie
advertentie