Gesprekken met potentiële nieuwe eigenaren zijn in volle gang.
Gesprekken met potentiële nieuwe eigenaren zijn in volle gang.

Bachschool gaat onder andere vleugels verder

3 mei 2023 om 10:40 Overig

SOEST Het pand waarin de Bachschool gevestigd is, krijgt een nieuwe eigenaar. Cultuurorganisatie Scholen in de Kunst heeft aangekondigd het gebouw aan het Kerkplein te gaan verkopen en is druk op zoek naar een geschikte overnamekandidaat.

Terwijl in de Johann Sebastian Bachschool voor muziekonderwijs, oftewel de Bachschool, druk wordt doorgespeeld en -gezongen, voert het docententeam achter de schermen verschillende gesprekken met mogelijke nieuwe pandeigenaren. 

SUBSIDIE Cultuurorganisatie Scholen in de Kunst, de huidige eigenaar van de Bachschool op het Kerkplein, zal het pand uit financiële overwegingen van de hand doen. Scholen in de Kunst is op dit moment ook verantwoordelijk voor het beheer van het subsidiegeld dat de Bachschool van de gemeente Soest krijgt. „Er wordt nu onderzocht welke organisatie het eigendom, het beheer en de verhuur aan de Bachschool oppakt”, meldt de organisatie in een schriftelijke reactie.

ZELFSTANDIG Bente Olie, docent slagwerk en drums, ziet de aanstaande overname als een nieuwe stap richting zelfstandigheid. „Het docententeam is een zelf organiserend collectief van musicerende zzp’ers”, vertelt ze. Als Scholen in de Kunst straks uitstapt als tussenpartij, zal er een directe lijn ontstaan tussen de gemeente Soest en de docenten. „En dat vind ik eigenlijk ook veel logischer. Wij zijn als docenten altijd al het meest betrokken geweest bij de uitvoering van het muziekonderwijs. De bijkomende nieuwe verantwoordelijkheden zien we als een verzelfstandiging van het collectief.”

BLOEIENDE SCHOOL De overname heeft helemaal geen gevolgen voor de kinderen en volwassenen die muziekles volgen of in één van de orkesten zitten op de Bachschool. Al vanaf 1978 fungeert het pand aan het Kerkplein als muziekschool. Docent klarinet Marieke Vos benadrukt: „Niemand zal er iets van merken, de lessen en het samenspel gaan gewoon door. In tegenstelling tot de landelijke trend, die laat zien dat veel muziekscholen het moeilijk hebben, zijn wij een bloeiende school. We brengen iedere dag leerlingen samen, verzorgen muziekonderwijs door professionele docenten en hebben drie orkesten. We hebben net weer een orkestkamp achter de rug, zijn te horen in verzorgingshuizen in en rond Soest en kerken puilen uit als wij komen spelen. De aandacht voor muziekonderwijs leeft in Soest, dat is voor ons als docenten heel mooi om te merken.”

TOEKOMST De verwachting is dat de gesprekken met mogelijke nieuwe eigenaren van het pand in juni worden afgerond. In die maand denken Scholen in de Kunst en de Bachschool ook meer te kunnen mededelen over de nieuwe eigenaar. Tot nu toe verlopen de gesprekken goed, vindt Olie. „Er is al veel positiefs uit gekomen. We gaan niet zomaar over één nacht ijs, dus we nemen er goed de tijd voor.”

Yara Hooglugt

advertentie
advertentie