Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld duizeligheid, bloedarmoede, artrose of minder goed zien.
Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld duizeligheid, bloedarmoede, artrose of minder goed zien. Elzis

Voorkom dat u valt, kom naar “De week van de valpreventie” 3-9 oktober 2022.

21 september 2022 om 13:10 Overig Deel je nieuws

SOEST- Jaarlijks belanden ongeveer 103.000 ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) veelal als gevolg van een val. De gevolgen van een val kunnen heel groot zijn. Zorgverleners in Soest organiseren samen met SWOS en een aantal andere organisaties een informatiemarkt over het voorkomen van vallen. Deze markt is interessant voor alle oudere inwoners van Soest, voor mantelzorgers én voor zorgverleners. 

Bij vallen kunnen meerdere factoren een rol spelen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld duizeligheid, bloedarmoede, artrose of minder goed zien. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving zoals een natte vloer, slechte verlichting in huis, gebrek aan de juiste hulpmiddelen.

Drie misverstanden die we meteen naar het rijk der fabelen kunnen verwijzen.

a) Vallen hoort bij nu eenmaal bij het ouder worden. Onjuist! Veel valongelukken zijn te voorkomen.

b) U valt zomaar. Is dat zo? Is dit echt de eerste keer dat u valt? Ga samen met een deskundige na hoe u loopt (goed schoeisel, juiste hulpmiddelen).

c) Als oudere kan ik beter blijven zitten. De tegeltjeswijsheid “Rust roest” klopt nog steeds. Minder bewegen verhoogt juist het risico op vallen. Kom uit uw stoel en beweeg. 

Er zijn vele mogelijkheden. Komt u er zelf niet uit? Vraag hulp bij uw therapeut of bij een van de twee beweegmakelaars (beweegmakelaar@swos.nl). Bent u een oudere inwoner van Soest of betrokken bij de zorg voor een oudere? Kom dan naar de informatiemarkt. Dat kan op maandagochtend 3 oktober tussen 10.30 en 12.00 uur of donderdagmiddag 6 oktober tussen 14.00 en 15.30 uur. U vindt de markt in sportcomplex Beukendal (Beukenlaan 47 in Soest). Meer informatie of vragen? Mail naar info@elzis.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie