Ook in het Soester straatbeeld zullen deze teksten binnenkort te lezen zijn.
Ook in het Soester straatbeeld zullen deze teksten binnenkort te lezen zijn. ©habrda - stock.adobe.com

VRU: ‘Een rookmelder redt levens’

12 oktober 2021 om 15:45 Overig

SOEST/UTRECHT ,,Nog al eens komen we slecht werkende rookmelders tegen bij een brand. En dat loopt niet altijd goed af”, weet Nicolet te Nijenhuis, woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Om meer bewustzijn te creëren, zetten de veiligheidsregio’s van Nederland dit onderwerp op de kaart tijdens de Brandpreventieweken.

Want een werkende rookmelder kan levens redden. In augustus brak brand uit in een woonvoorziening van de Amerpoort aan het Oude Grachtje. Bewoners werden er na de brand gecontroleerd door een ambulancemedewerker omdat ze rook hadden ingeademd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. De brandweer had aan één straal genoeg om het binnenbrandje te blussen. De brand werd ontdekt doordat de rookmelder afging. Er was flinke rookontwikkeling.

BELANGRIJK ,,De rookmelders hadden hun werk gedaan. Een ontzettend goed voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk die dingen zijn. Als je slaapt dan ruik je niets, dus ook geen rook als er in je huis brand ontstaat,” aldus Te Nijenhuis.

ROOKMELDERVERPLICHTING De Brandpreventieweken vinden jaarlijks plaats in de maand oktober. De 25 veiligheidsregio’s, Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting werken hierin intensief samen om het aantal slachtoffers van woningbrand terug te dringen. ,,Vanaf juli 2022 heeft élk huis een rookmelderverplichting,” vertelt Te Nijenhuis, ,, Uit onderzoek blijkt dat circa 70 procent van de huishoudens tenminste één rookmelder in hun woning geïnstalleerd heeft. Hartstikke mooi natuurlijk, al moet dit natuurlijk naar 100 procent. En daarnaast is het belangrijk om te weten dat het aantal woningen waar de rookmelder ook daadwerkelijk werkt of werkt én op de juiste plek hangt met respectievelijk 35 procent een stuk lager ligt.”

Het is belangrijk dat de melder regelmatig getest wordt

EIGEN SITUATIE IN KAART Te Nijenhuis legt uit dat rookmelders dan bijvoorbeeld te laat afgaan, of dat de gebruiker ‘m niet hoort. ,,Het is belangrijk dat de melder regelmatig getest wordt. Laat ‘m eens per maand af gaan. Doet ie het nog? En check de levensduur. Veel mensen weten niet dat een rookmelder maar zo’n tien jaar meegaat.” 

De bedoeling van de rookmelderverplichting is dat elke woning in Nederland voorzien is van voldoende, hoorbare en juist geplaatste rookmelders. ,,Dat betekent dat op elke verdieping, inclusief de begane grond, een rookmelder wordt geïnstalleerd.” 

WEBSITE Te Nijenhuis wijst op de website www.rookmelders.nl die speciaal voor de campagne gelanceerd werd. ,,Hierop is een speciale tool te vinden waarmee de gebruiker zijn eigen woonsituatie in kaart kan brengen en bijbehorend advies krijgt.”

In oktober wordt op diverse plekken met krijtspray de tag ‘Test je rookmelder!’ aangebracht. De VRU geeft daarnaast iedereen die rookmelders test, daarvan een foto maakt en deze deelt op social media met de hashtag #iktestmijnrookmelder een cadeautje. 

Meer weten? Check: rookmelders.nl en volg de socialmediakanalen van VRU.

Peter Beijer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie