In Soest liggen de tarieven hoger dan het landelijk gemiddelde voor begraafkosten. De prijzen verschillen overal.
In Soest liggen de tarieven hoger dan het landelijk gemiddelde voor begraafkosten. De prijzen verschillen overal. ANP

Gemiddelde grafkosten in Soest ver boven landelijke kosten

24 juli 2021 om 08:00 Overig

SOEST (ANP) Een uitvaart regelen is doorgaans het laatste waar mensen op zitten te wachten als er een dierbare is overleden. Toch is het belangrijk om te weten waar je allemaal aan moet denken en wat voor kosten een begrafenis of crematie met zich meebrengt. Daarbij scheelt het ook nog eens in welke gemeente dit plaatsvindt.

Uit cijfers van uitvaartmaatschappij Monuta blijkt namelijk dat er nogal een groot financieel verschil kan zitten in hoe en waar een uitvaart precies wordt gerealiseerd. Er is hiervoor specifiek gekeken naar de kosten van een begrafenis, die in iedere Nederlandse gemeente weer verschillen. Landelijk kost een begrafenis in een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats gemiddeld 3.036 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit een aantal factoren, zoals de gemiddelde kosten voor het grafrecht en de begraafkosten zelf. Ook spelen de inschrijfkosten, het onderhoud en de gemiddelde kosten van een eventuele vergunning voor een monument mee. De totale kosten zijn in vergelijking met vorig jaar iets gestegen, toen kostte een begrafenis gemiddeld nog 2.949 euro.

In de gemeente Soest kost een begrafenis dit jaar gemiddeld 4.628 euro. De gemiddelde looptijd bedraagt dan twintig jaar. De kosten voor een begrafenis zijn hier dus hoger ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

GRAFRECHTEN Gemeenten bepalen zelf de prijs voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats, net als de kosten van het onderhoud en de grafrechten. De verschillen tussen al deze kosten worden door woordvoerder Naomi Samson van Monuta verklaard. ,,Elke begraafplaats is anders, maar je hebt overal te maken met het waterpeil en begroeiing. Beheerders moeten ervoor zorgen dat dit goed geregeld is en dat het gras netjes gemaaid is en de paden goed beloopbaar zijn”, zegt ze.

Mensen kiezen niet alleen voor de prijs, ze kijken naar zoveel meer

KOSTEN ,,De ene begraafplaats heeft veel meer begroeiing, dus het verschilt heel erg. Bij de ene betaal je dat meteen, maar de ander neemt dat in de kosten van het grafrecht mee”, aldus Samson, die zag dat er flinke stijgingen waren in de kosten. ,,We hebben met een inflatie van 4 procent te maken. De kosten voor personeel stijgen en daardoor stijgen ook de kosten voor grafrechten en algemeen onderhoud. Vorig jaar en dit jaar zaten er best heftige stijgingen bij van 20 procent of meer, dat is best hoog.”
Bij het kiezen van een begraafplaats wordt volgens Samson naar meerdere zaken gekeken. “Mensen kiezen niet alleen voor de prijs, ze kijken naar zoveel meer dingen. Is het dicht bij huis, waar ligt het? Kunnen mijn nabestaanden er naartoe? Hoe ziet het eruit, kan je er wandelen?”
Samson zelf begrijpt al die beweegredenen wel. ,,Je kijkt toch om je heen, het is toch fijn als je op een mooie plek bent waar je tot rust kan komen, maar ook even een wandeling kan maken om je hoofd leeg te maken.”

WENSEN Een gezellig onderwerp is het niet, maar het (financieel) bespreekbaar maken van het regelen van een uitvaart helpt volgens Samson wel. ,,Kijk daarbij ook of de wensen en het bedrag waarvoor je verzekerd bent, nog wel met elkaar overeenkomen.”
,,Het belangrijkste is dat naasten weten hoe zij jouw uitvaart kunnen regelen. Niets is zo vervelend als aan het einde van de rit erachter komen dat je niet voldoende middelen hebt”, meent ze. ,,Je verzekert je niet voor niets, zodat nabestaanden geen financiële zorgen hebben. Zij moeten immers de keuzes gaan maken en hebben daar redelijk kort de tijd voor. Als ze het weten, dan geeft dat rust.”

Uitvaart Trivia
Iedere begrafenis is anders, maar er zijn wel bepaalde trends die telkens terugkomen. Welke muziek wordt vaak gedraaid? Hoeveel mensen worden er überhaupt nog begraven? Denken jongeren anders over hun uitvaart dan ouderen? De antwoorden volgen hieronder.
Welke muziek er wordt afgespeeld hangt natuurlijk af van de overledene in kwestie. Volgens de Monuta uitvaartmuziek top-10 wordt het lied Ave Maria (in diverse uitvoeringen) over het algemeen het meest gedraaid, gevolgd door Time to say goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman en ‘n Trein Naar Niemandsland van Frans Bauer.
De laatste jaren worden steeds minder mensen begraven (34 procent) en worden meer mensen gecremeerd (66 procent). Dit heeft deels met de religie van de overledenen en de nabestaanden te maken, waarbij protestanten in het oosten nog vaak begraven worden en katholieken in het zuiden gecremeerd worden.
Vooral jongeren kiezen nu vaker voor begraven. Ouderen willen hun nabestaanden niet tot last zijn of hebben weinig mensen uit hun omgeving die overblijven. Daardoor wordt de kans ook kleiner dat iemand hun graf kan verzorgen en de rechten ervan kan beheren.
Tegenwoordig is de mogelijkheid om de overledene te begraven in de natuur steeds meer in opkomst. Mensen worden dan in een natuurgebied begraven waar zij eeuwig mogen blijven liggen. Hun nabestaanden krijgen dan de coördinaten van waar ze precies zijn begraven. Ongeveer 1 procent wordt op die manier begraven.

Afbeelding
advertentie
advertentie