Afbeelding
Eempers

Onthulling straatnaambord Wegh der Weegen in Soesterberg

1 juli 2021 om 07:00 Overig

SOESTERBERG De Wegh der Weegen is de oude weg tussen Amersfoort en Utrecht. De Stichting Wegh der Weegen heeft twintig straatnaamborden langs deze weg vervangen. Op 5 juli om 9:30 onthult wethouder Aukje Treep een van de borden in Soesterberg, op de kruising Rademakerstraat-Veldmaarschalk Montgomeryweg.. 

In 2010 kwam het boek ‘Wegh der Weegen, de ontwikkeling van de Amersfoortseweg 1647-2010’ uit. Daarop riep de provincie Utrecht op de bekendheid van de ‘Wegh’ te verhogen. Het resultaat was de oprichting van de Stichting Wegh der Weegen in 2013.

TEGELS De stichting heeft al speciale tegels in sommige sorties (uitgangen) aangelegd verwijzend naar die sortie. Ook zijn er welkomstborden geplaatst en kennisgevingen in bushokjes aangebracht. Daarnaast zijn nu dus ook de aan de ‘Wegh’ geplaatste straatnaamborden in Amersfoort, Soest en Zeist vervangen. Op de nieuwe borden staat nu ook de tekst ‘Wegh der Weegen’ en sortie of vaknummer. 

VROEDSCHAP Vanaf 1647 onderzocht het vroedschap, het wetgevend orgaan van Amersfoort, de aanleg van een nieuwe ‘wegh op den Bergh naer Utrecht’. Jacob van Campen was de ontwerper van de nieuwe weg. In 1652 gaven de Staten van Utrecht uiteindelijk toestemming. Hiermee begon de aanleg vanaf de Galgenberg van Amersfoort tot aan Landgoed Vollenhove in de Bilt.

BUITENPLAATSEN De grond langs de weg werd uitgegeven voor de vestiging van buitenplaatsen. Hiermee kon de aanleg van de weg gefinancierd worden. Deze transformatie van het landschap en de bouw van buitenhuizen kwamen nooit echt van de grond. Dit kwam door de Engelse Oorlogen, maar vooral het Rampjaar 1672 en de daaropvolgende bezetting van Utrecht. De weg en de vakken raakten in verval, tot de tweede helft van de negentiende eeuw. Langzaamaan kwamen er meer bedrijven, kazernes, kloosters en uiteindelijk de vliegbasis en het dorp Soesterberg.

Door Jan van Steendelaar

advertentie
advertentie