Afbeelding
Eempers

Met logo is TBS uit Soest verdwenen

9 september 2020 om 18:40 Overig

SOEST Het was tientallen jaren een blikvanger op het oude industrieterrein in Soest, het logo van het Technisch Bureau voor gietijzer producten Soest (TBS) op het hoofdgebouw van de vestiging langs de Koningsweg. Het bedrijf dat betonproducten voor afwatering, riolering en afdekkingen produceert, is verplaatst naar Nederweert en vormt nu samen met SVA de TBS-SVA Groep. In die combinatie is in de presentatie naar buiten het oorspronkelijke logo van TBS behouden gebleven.

Jan van Steendelaar

Het verwijderen van het metershoge zware en markante logo in de vorm van een fel geelkleurige driehoek met de punt naar beneden en daarin in zwart de letters TBS was woensdagmiddag een kwestie van een paar minuten. Nadat de takelwagen was gezekerd, werd het gevaarte vlot naar beneden gehaald. Dat was mogelijk doordat dinsdag al de bevestiging op het dak was losgehaald. Met het verwijderen van het logo en de sloop van de gebouwen door slopersbedrijf A. Teunissen uit Soest zijn de laatste sporen uit Soest verdwenen van het bedrijf dat door de jaren heen met op het hoogtepunt zo’n 180 werknemers een belangrijke werkverschaffer in Soest is geweest en een bijdrage heeft geleverd aan de economische ontwikkeling van Soest.

Het bedrijf begon klein, net als zoveel andere. In de jaren dertig toen steeds meer gemeenten het belang van een goede afwatering inzagen en daarvoor maatregelen namen, begon O. Zimmerman in een garage aan de Oranjelaan met het produceren van kolken en putafdekkingen van gietijzer. Daarvoor bestond direct al zoveel belangstelling dat hij meer ruimte nodig had voor de productie. Die vond hij bij molen De Vlijt aan de Kerkstraat.

In aanloop naar de Tweede Wereldoorlog was ijzer nodig voor de productie van onder meer wapentuig. Het werd zo schaars dat Zimmerman over een ander ontwerp nadacht. Hij combineerde gietijzer en beton wat mogelijk werd door een speciale verankering. Hij vroeg er octrooi op aan en tot op de dag van vandaag wordt de kwalitatief goede en goedkope oplossing toegepast al kwamen later ook rubber en polyester in het productieproces voor. Putdeksels met het bekende TBS-logo zijn over de hele wereld te vinden.

TBS was het eerste grote bedrijf dat zich 1952 op het toen nieuwe industrieterrein Soestdijk aan de Beckeringhstraat vestigde. Sinds de jaren zestig toen de schoonzoon van Zimmerman, E.S. Raatjes, de leiding over het bedrijf kreeg, breidde TBS zich sterk uit. Het nam bedrijven over in onder meer België en Engeland. Toen Raatjes zich steeds meer terugtrok uit het bedrijf, werd het verkocht. Raatjes ging wonen op het door hem aangekochte landgoed De Paltz. Hij verhuisde na de verkoop ervan naar Weert. Daar overleed hij in 2014.

Wat er met het logo gaat gebeuren is niet bekend. ,,Het is van de nieuwe eigenaar van het terrein. Het heeft bij mijn weten geen bestemming,” zegt algemeen directeur Peter van Zwieten van TBS-SVA Groep. Het was volgend hem ,,niet in al te beste conditie”, en niet meer goed genoeg om mee te verhuizen naar Nederweert. Het TBS-terrein heeft een nieuwe bestemming als bedrijvenpark De Kolken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie