Afbeelding

Meer WW-uitkeringen in maart door corona

16 april 2020 om 08:55 Overig

SOEST De horeca en de uitzendbureaus incasseren de grootste klappen als het gaat om werkgelegenheid. Het aantal WW-uitkeringen in deze branches nam in deze sectoren fors toe. Ook veel winkelmedewerkers en chauffeurs verloren hun baan, terwijl de culturele wereld het eveneens zeer moeilijk heeft. Dat blijkt uit cijfers die het UWV donderdag heeft gepresenteerd.

Door de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus Covid-19 viel een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren zoals horeca, cultuur, detailhandel non-food en transport.

In maart ontstonden in de arbeidsmarktregio Amersfoort 511 nieuwe WW-uitkeringen. Er werden 418 WW-uitkeringen beëindigd. Per saldo gaat het om een toename van 19,3 procent. Deze cijfers willen overigens niet zeggen dat de mensen van wie de WW-uitkering werd stopgezet, nu een baan hebben. Het kan ook zijn dat ze geen recht meer hebben op en WW-uitkering en in de bijstand terecht zijn gekomen of - afhankelijk van hun situatie - helemaal geen uitkering meer krijgen.

De stijging van 19 procent in maart van dit jaar ten opzicht van februari, steekt schril af tegen de afname van 1 procent, in maart 2019. De coronacrisis is de boosdoener

ZORG EN WELZIJN In de horeca, catering, cultuurhoek en uitzendbureaus kwamen vooral veel jongeren zonder werk te zitten. De uitbraak van het coronavirus en de 'intelligente lockdown' legden de werkzaamheden stil in deze sectoren. Maar ook in de detailhandel, non-food en vervoersector viel een groot deel van de werkzaamheden weg. Vanuit deze sectoren kwamen ook meer mensen in de WW terecht. Andere sectoren merkten op een andere manier de gevolgen van de coronacrisis. Zo nam in zorg en welzijn de werkgelegenheid toe en daalde het aantal WW-uitkeringen. Ook in de bouw nam het aantal WW-uitkeringen nog af, een gevolg van herstel na de bouwstop in de winter.

Eind maart telde de arbeidsmarktregio Amersfoort 4.354 WW-uitkeringen. Dat is 2,4% van de Amersfoortse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort nam in maart toe met 96 uitkeringen (2,3%) ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Amersfoort is nog altijd 544 lager (-11,1%).

De toenames in maart ten opzichte van februari per gemeente: Amersfoort (+47), Baarn (+12), Soest (+8), Leusden (+7), Nijkerk (+5), Woudenberg (+3)

NEDERLAND In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind maart uit op 250.400. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 240.200. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 10.200 (4,3%). In alle provincies nam de WW toe. Een jaar eerder telde Nederland nog 267.700 WW-uitkeringen.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie