Beoogde verkaveling van bouwplan naast de Banninghal in Soesterberg.
Beoogde verkaveling van bouwplan naast de Banninghal in Soesterberg. De Beeckhof

Provincie biedt denktank voor versnelling van woningbouw

2 december 2021 om 07:30 Nieuwbouw

SOEST/UTRECHT Om een extra impuls te bieden aan woningbouwprojecten in de provincie Utrecht is een denktank opgericht met de naam TEMPO. Het team is onderdeel van het programma Versnelling Woningbouw en bestaat uit professionals die expert zijn op onderwerpen als projectmanagement, transformatie, nieuwe mobiliteit, gezonde leefomgeving en duurzaamheid.

Gemeenten en woningcorporaties kunnen een beroep doen op het netwerk. Dat kan wanneer zich knelpunten voordoen waardoor vertraging optreedt of dreigt te ontstaan bij gebiedsontwikkelingen en woningbouwprojecten.

IMPULS Het doel van TEMPO is om vraagstukken die in de praktijk spelen bij de ontwikkeling van woningen, op te lossen en een impuls te geven aan het (versneld) uitvoeren van woningbouwbouwplannen. De denktank kan ingeschakeld worden door gemeenten, woningcorporaties en collectieven van particulieren. Ook bewonerscollectieven kunnen gebruikmaken van de hulp.

Als multidisciplinaire denktank richt TEMPO zich op versnelling of het creëren van een doorbraak, door maatwerk te leveren. Maar haar betrokkenheid is tijdelijk en duurt maximaal acht weken.

ADVIES Behandeling van de casus wordt volledig betaald door de provincie; per vraagstuk wordt een advies opgeleverd. Naast TEMPO kunnen gemeenten ook experts inhuren via https://www.versnellingwoningbouw.nl/versnelling-woningbouw/flexpool

Het verschil is dat de Flexpool ondersteuning biedt op lange termijn; bijvoorbeeld de inhuur van juristen die helpen bij het afgeven van vergunningen.

10.000 PER JAAR Gedeputeerde Rob van Muilekom: ,,We hebben de ambitie om in deze provincie 10.000 woningen per jaar te bouwen waarvan in ieder geval de helft in het betaalbare segment. Dat is geen gemakkelijke opgave in deze tijd. Daarom moeten we hard werken om sneller woningen te bouwen. De specifieke expertise van TEMPO draagt bij aan deze versnelling. Ik doe dan ook de oproep aan gemeenten, woningcorporaties en bewonerscollectieven om contact met ons op te nemen als men knelpunten ervaart.”

De kosteloze ondersteuning is aan te vragen via https://www.versnellingwoningbouw.nl/tempo

advertentie
advertentie