In dit gebied tussen de Koninginnelaan en de Jachthuislaan ziet de gemeente graag woningen verrijzen. De buurt denkt daar heel anders over.
In dit gebied tussen de Koninginnelaan en de Jachthuislaan ziet de gemeente graag woningen verrijzen. De buurt denkt daar heel anders over. Hans Veltmeijer

Gemeente Soest koerst af op woningen in weilanden Soestdijk

23 mei 2021 om 15:15 Nieuwbouw

SOEST De gemeente heeft de afgelopen maanden al samengewerkt met Heijmans Vastgoed. De ontwikkelaar kocht vorig jaar de weilanden tussen de Koninginnelaan en de Jachthuislaan die in eigendom waren van de prinsessen Beatrix, Irene en Margriet.

De gemeente (en Heijmans als ontwikkelaar ook) wil in het gebied (Willemshoeve) woningbouw realiseren. In de planvorming wordt ook de vernieuwing van het woonwagencentrum aan de Meent meegenomen. Met dat laatste is in 2019 al een start gemaakt, stelt de gemeente.

VERZET ,,Daarbij is ook gekeken naar het omliggende gebied dat sinds 2009 is aangemerkt als locatie voor woningbouw. Binnenkort gaan we praten met betrokkenen uit de omgeving over mogelijke scenario’s.” Bij die gelegenheid kan de gemeente rekenen op een grote dosis verzet van tegenstanders van woningbouw.

HANDTEKENINGEN Zij verenigden zich in het Actiecomité Natuurlijk Soestdijk. Begin dit jaar hield dit comité in de directe omgeving en verderop in Soestdijk een handtekeningenactie tégen woningbouw op de weilanden gehouden. Daarbij kregen de initiatiefnemers ongeveer driehonderd wijkbewoners een krabbels.

Voor de planvorming heeft de gemeenteraad al 100.000 euro beschikbaar gesteld en in februari vestigde het gemeentebestuur de wet voorkeursrecht op dit (weilanden)gebied. Dat betekent dat de eigenaar bij verkoop het eerst aan de gemeente moet aanbieden.

De ambities zijn gebaseerd op eerdere collegebesluiten en het Masterplan Wonen

GESPREK Wethouder Harrie Dijkhuizen: ,,In de afgelopen maanden werkte de gemeente de ambities voor het vernieuwen van het woonwagencentrum en de woningbouwontwikkeling uit. Dit gebeurde in samenwerking met ontwikkelaar Heijmans Vastgoed. De ambities zijn gebaseerd op eerdere collegebesluiten over de aanpak van het woonwagencentrum, het vastgestelde masterplan wonen en ruimtelijke plankaders. Omdat deze ontwikkeling impact heeft op de omwonenden van het gebied gaan we voordat belangrijke keuzes worden gemaakt, graag met hen in gesprek.

Volgens de gemeente Soest vinden die gesprekken in de komende weken plaats en krijgen bewoners en omwonenden binnenkort een uitnodiging.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie