Afbeelding
Gemeente Soest

Nieuwbouw Moerbessenberg stapje dichterbij

17 december 2020 om 17:00 Nieuwbouw

SOESTERBERG Het gemeentebestuur is akkoord gegaan met de transformatie van 32 portiekflats aan de Moerbessenberg naar 60 appartementen. Het bestuur stemde in met het gecoördineerd voorbereiden van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.

Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan. De voorgestelde nieuwbouw is dan ook momenteel nog niet mogelijk. Daarom moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd. De gemeente wil hieraan meewerken, omdat het plan behoud en versterking van de stedenbouwkundige kwaliteit van Soesterberg ten doel heeft. Onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (CRK) heeft op hoofdlijnen met het nieuwbouwplan ingestemd. 

De beneden-bovenwoningen aan de Moerbessenberg 2-64, die dateren uit de jaren ’50, worden begin volgend jaar afgebroken. Een aantal bewoners is al verhuisd. De bestaande woningen maken plaats voor zestig twee- en driekamerappartementen, waarvan de bouwstart medio zomer 2021 is voorzien. In 2022 is naar verwachting de nieuwbouw gereed. 

GEBREKKIG De huidige woningen uit de jaren ’50 zijn gebrekkig. Bewoners hebben klachten over kou, tocht en vocht. De warmte- en geluidsisolatie is slecht en de indeling is niet meer van deze tijd. Woningcorporatie Portaal besloot dan ook dat vervanging door nieuwbouw de beste optie is. Ze bouwt woningen terug die comfortabel en energiezuinig zijn. Het gebouw telt waarschijnlijk drie bouwlagen met een kap, krijgt een lift en past bij de omgeving. Door meer woningen terug te bouwen wordt het tekort aan sociale huurwoningen in Soesterberg teruggedrongen.

Sinds het besluit tot sloop en vervangende nieuwbouw is genomen, heeft een deel van de bewoners in de Meedenkgroep Moerbessenberg meegedacht over de nieuwbouw. Een aantal van hen is betrokken bij het ontwerp van de architect en denkt mee over praktische zaken.

Portaal heeft samen met bewoners een sociaal plan opgesteld. In oktober 2019 stemden de bewoners daar in grote meerderheid mee in. In dit plan staan afspraken en regelingen voor de bewoners van de Moerbessenberg, zoals een vergoeding voor verhuizing en inrichting, voorrang bij het zoeken van andere woonruimte binnen de gemeente, en ook voorrang voor de vervangende nieuwbouw aan de Moerbessenberg. Verder ondersteunt Portaal de individuele huurders tijdens het proces van sloop/nieuwbouw. 

door Jan van Steendelaar

advertentie
advertentie